Connect with us

INSTITUCIONS

Andorra busca el respecte del món de l’esport

L’esport andorrà se sent poc valorat en l’esfera internacional i els seus màxims exponents alcen la veu

Publicat

el

Innauguració Campionat d'Europa de Triatló d'hivern / SFGA

“Estem cansats de ser un dany col·lateral” asseverava aquesta setmana el cap de Govern, Xavier Espot, després de la desfeta andorrana en el consell de la FIS. Unes declaracions que posen el colofó a una temporada en la qual no només els membres de la candidatura d’Andorra 2029 han sentit un menyspreu. Clubs i esportistes del país han posat el crit al cel en més d’una ocasió al llarg d’aquesta temporada quan han hagut d’anar a competir en lligues internacionals.

La gota que ha fet vessar el got, però, ha estat la carambola que va portar a Narvik i a Val Gardena a endur-se els mundials del 2029 i 2031, respectivament. Una jornada negre que va posar de relleu que Andorra no té la potència que poden tenir països com Noruega o Itàlia, en el món de l’esquí, o Espanya i França en el món dels esports col·lectius.

Ja fa uns mesos que al cel del Principat sobrevola un concepte que de mica en mica es va repetint i es va fent més gran. Sense ser un valor tangible, la sensació esportiva de menyspreu envers les institucions, clubs i esportistes del país, va en augment.

Aquest menyspreu cap a Andorra, les seves institucions i els seus clubs esportius és una realitat palpable que s’ha manifestat en diversos àmbits. Un petit país als Pirineus, reconegut per la seva bellesa natural i la seva economia vibrant, ha estat sovint menystingut i marginat en el context internacional, especialment en l’esfera esportiva.

“Vàrem ser un dany col·lateral” asseverava Espot i Hidalgo aquesta setmana en una expressió que, perfectament, es podria haver traslladat al MoraBanc Andorra o al FC Andorra aquest curs. De fet, el primer a posar el crit al cel va ser Eder Sarabia, tècnic del FC Andorra fins al mes de març, qui va posar sobre la taula el concepte de “l’Andorrita”. “Nosaltres no traiem comunicats, ni ens queixem massa quan hi ha alguna injustícia, i aleshores tothom pot estar tranquil” remarcava el llavors tècnic per intentar explicar la falta de força que pot aplicar un club del Principat en una lliga estrangera –en aquest cas, espanyola–.

Tenia raó Sarabia que el tarannà andorrà fa que mai es busqui la brega davant situacions d’injustícia i la constant recerca de l’equilibri entre poders provoca que en més d’una ocasió t’hagis de mossegar la llengua. “Farem tot el que calgui per deixar un dany col·lateral” insistia el cap de Govern aquesta setmana en la primera ocasió en la qual es mostra que Andorra vol deixar de ser el país petit dels Pirineus per ser un país amb major respecte entre les institucions esportives.

No només ha sigut Sarabia el que s’ha queixat del tracte rebut per part del col·lectiu arbitral i de les federacions espanyoles. Natxo Lezkano, tècnic del MoraBanc Andorra, ja va arribar a assegurar que “de 29 partits l’equip ha tingut 29 mals arbitratges”, en una percepció que també es compartia des de la direcció del club. Lezkano sí que va ser més contundent al llarg del curs convidant a una reflexió general del bàsquet espanyol per acabar amb aquestes situacions d’injustícia. Seria molt avantatgista que hagués passat si quan Llull va trepitjar aquella línia del mig del camp el rival no hagués estat el Morabanc.

No han estat, però només els clubs els que han rebut un tracte que es podria titllar, com a mínim, irrespectuós. Aquesta setmana l’himne d’Andorra no va sonar en l’amistós davant Espanya –un fet insòlit en un duel internacional–, mentre que la premsa del país veí va fer mofa de la situació de la selecció andorrana.

Josep Pedrerol, presentador del conegut “Chiringuito de Jugones”, va dedicar unes paraules desencertades dirigides a la selecció de Koldo Álvarez: “Espanya ha guanyat davant la selecció 165 del rànquing FIFA, ah no, 164, ja estem preparats per l’Eurocopa”. Una expressió completament fora de lloc i que posa de relleu el poc respecte que té Andorra en l’àmbit esportiu. Pitjor va ser encara el que va fer el reconegut programa de la Cadena Cope “Tiempo de Juego”. Aquesta emissora a les seves xarxes socials va tenir la brillant idea de substituir el logotip de la Federació Andorrana de Futbol pel de l’FC Andorra. Un exemple més de com el Principat ha de fer-se respectar per tenir allò que ja s’ha guanyat a pes des de l’entrada en vigor de la Constitució: respecte internacional.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

INSTITUCIONS

Govern insta al COA a fer servir les places d’universalitat en els propers Jocs Olímpics

La ministra Conxita Marsol ha reconegut que “ara per aquests Jocs ja és massa tard” i que si bé “no som competents sí que podem encoratjar a les federacions a què reflexionin”.

Publicat

el

Foto:SFGA/CEsteve
Un consell de Ministres / Foto:SFGA/CEsteve

La ministra Conxita Marsol -avui portaveu del Govern després del Consell de Ministres- ha “encoratjat al COA i a les federacions a reflexionar i trobar una solució per fer ús de les invitacions perquè els nostres esportistes tinguin l’oportunitat d’anar als Jocs”.

Ho ha asseverat tot reconeixent que l’executiu no té competències sobre la matèria, però sí apuntant que la direcció que preferiria el Govern és que es fes ús de les places d’universalitat en aquells “esportistes que tinguin un cert nivell”. “No som competents en la matèria, però com a Govern sí que podem encoratjar al COA a trobar una solució” ha insistit Marsol.

Això sí, el possible canvi de postura serà ja per a Los Angeles 2028, doncs Marsol ha reconegut que “per aquests jocs ja anem tard”.

Continua llegint

FC ANDORRA

Cabanes: “És crucial respectar els nous acords per evitar conflictes futurs amb l’Estadi Nacional”

Segons el secretari d’estat el nou conveni contribueix a fer que cada entitat tingui el seu espai per entrenar i jugar els partits

Publicat

el

L'estadi Nacional / FC Andorra
L'Estadi Nacional / FCA

Tot i que sembla que de moment, la polèmica sobre l’Estadi Nacional ha de calmar-se havent-hi ja una decisió en ferm sobre qui l’ocuparà i les condicions, el serial per excel·lència del Principat en els darrers mesos, ha arribat a la secretaria d’estat.

Cabanes, en parlar sobre aquesta polèmica, ha afirmat que es buscarà el moment més adequat per realitzar el canvi de gespa amb l’objectiu de minimitzar l’impacte en les activitats esportives. Per evitar que el pròxim any es repeteixin els mateixos problemes, Cabanes ha insistit en la necessitat de signar acords que reflecteixin la realitat de la temporada actual i que es respectin en el futur. “És crucial que respectem els acords i treballem junts per evitar conflictes futurs. El canvi de gespa es farà en el moment més oportú per garantir que totes les parts implicades estiguin satisfetes”, ha assegurat Cabanes, subratllant també la voluntat de fer que aquest procés sigui el menys traumàtic possible per a tots els implicats.

Cabanes ha explicat que aquest acord és crucial per resoldre la situació actual de l’FC Andorra, que necessitava una solució estable per a les seves activitats. “Volem que cada entitat tingui el seu espai propi, i aquest conveni amb la FAF és un pas important en aquesta direcció”, ha comentat. Segons el secretari d’Estat, aquest tipus de col·laboracions són fonamentals per garantir que tots els clubs del país puguin desenvolupar-se de manera òptima.

Pel que fa a les preocupacions sobre la disponibilitat de l’Estadi Nacional, Cabanes ha indicat que el calendari de les obres a les instal·lacions de la FAF serà determinant per a la planificació futura. “Les obres civils són complicades de preveure exactament, però estem treballant per minimitzar qualsevol impacte negatiu en els calendaris dels equips”, ha dit. En aquest sentit, ha destacat la importància de tenir una planificació flexible que permeti ajustar-se a les necessitats de les diferents entitats esportives.

Paral·lelament, el president de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Fèlix Álvarez, ha abordat una altra qüestió controvertida: la utilització de l’Estadi Nacional per part de l’FC Andorra la pròxima temporada. Encara queda per determinar si l’FC Andorra jugarà tota la temporada al Nacional o si es traslladarà a Encamp un cop el nou estadi de la FAF estigui operatiu.

“La porta està oberta perquè l’FC Andorra pugui acabar la temporada a Encamp en el nou estadi de la federació, que ja estarà acabat”, ha declarat Álvarez, deixant així la possibilitat que el club tingui una ubicació definitiva a la segona part de la temporada.

Aquesta situació que ha generat tant debat entre els aficionats i les autoritats esportives, però tots coincideixen en la necessitat de coordinar esforços per trobar solucions que beneficiïn tots els implicats. La FAF sembla que deixa la porta oberta per negociar que els tricolors puguin, si és necessari, acabar l’any a Encamp.

Continua llegint

INSTITUCIONS

La prova pilot de Govern per ampliar el programa “Esport Estudi” començarà amb el futbol

L’executiu busca integrar la pràctica esportiva als tres sistemes educatius públics

Publicat

el

SFGA/CEsteve

L’executiu en una recent entrevista a Andorra Esportiu TV ha reafirmat la seva voluntat d’ampliar el programa “Esport Estudi”, fins ara centrat en esquí i futbol, a tota la resta d’esports. L’objectiu és oferir una formació integral que combini estudis acadèmics i pràctica esportiva, assegurant que la participació en aquest programa no es computi com a absentisme escolar.

La integració de la pràctica esportiva en l’educació acadèmica té com a objectiu principal proporcionar als estudiants una formació completa, que inclogui tant el desenvolupament intel·lectual com el físic, preparant-los millor per al futur. Aquesta iniciativa representa un pas important per a Andorra en la promoció d’un estil de vida saludable i equilibrat entre els joves.

Cabanes ha destacat la importància de crear un entorn on l’esport sigui una part integral del desenvolupament dels joves. “El projecte Futbol Estudi ja té un recorregut de set anys, i això ens dona seguretat sobre la seva viabilitat. Ara volem portar aquesta experiència a altres esports i fer-la accessible a més estudiants”, apunta. Aquesta ampliació busca garantir que el programa es pugui implementar amb èxit en aquests entorns educatius. Paral·lelament, s’està considerant una prova pilot per integrar altres esports dins el sistema educatiu andorrà, amb una trentena d’esportistes participant en aquesta fase inicial.

La prova pilot, prevista per al setembre, inclourà diversos esports i servirà per avaluar la viabilitat del projecte abans d’expandir-lo completament. “Encara és embrionari, però la nostra intenció és veure com podem fusionar el projecte de futbol estudi amb un programa més ampli d’esport”, ha comentat Cabanes. Aquesta iniciativa pretén consolidar una oferta esportiva variada que inclogui no només el futbol, sinó també altres disciplines.

Govern ha reconegut que les converses amb les federacions esportives i els sistemes educatius estan en marxa per definir els detalls de l’ampliació del programa. Tot i que encara no s’ha establert un calendari definitiu, es treballa per assegurar que aquesta iniciativa es desenvolupi amb garanties.

L’objectiu final del programa és garantir que els estudiants puguin compaginar els seus estudis amb la pràctica esportiva d’alt nivell, proporcionant-los les eines necessàries per excel·lir en ambdós àmbits. “Volem fomentar la pràctica esportiva des de la base i assegurar-nos que tots els estudiants tinguin l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitats esportives sense deixar de banda la seva formació acadèmica”, assevera Cabanes. Valorant quins canvis són necessaris per millorar el programa, des de la secretaria d’estat es considera que, fins ara, està funcionant adequadament.

Continua llegint

AE TV

Nàdia Tudó: “Hem rebut més suport internacional que per part del COA”

La nedadora andorrana critica durament la negativa del Comitè Olímpic Andorrà a acceptar les invitacions per als Jocs Olímpics de París 2024

Publicat

el

Nàdia Tudó en una competició aquesta temporada / FAN

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) s’ha mantingut ferm en la postura de no acceptar les invitacions per als Jocs Olímpics de París 2024, un fet que ha generat una gran controvèrsia entre els esportistes i les federacions del país, especialment amb la Federació Andorrana de Natació (FAN). Aquesta decisió ha estat particularment dolorosa per als atletes de la natació, que han vist com les opcions dels seus nadadors s’han esfumat. Aquesta situació ha provocat una resposta contundent de la nedadora andorrana Nadia Tudó.

“Veure la roda de premsa després de l’assemblea, en la qual no es va canviar d’opinió, ens ha deixat molt decebuts”, afirma la tricolor a Andorra Esportiu TV, que ha expressat la seva profunda decepció i tristesa per aquesta decisió. La nedadora ha explicat que els darrers mesos han estat molt durs per a ella i els seus companys, intentant que se’ls escoltés i que es considerés la seva situació.

L’andorrana ha criticat la falta de suport del Comitè Olímpic cap als atletes, destacant que un comitè olímpic hauria d’estar per donar suport als esportistes. “No ens esperàvem aquesta situació i hem rebut molt suport internacional. Molts països han vist aquest canvi de mínimes increïble des de Tòquio a París i no entenen la decisió del COA”, assevera. A més, ha destacat que altres països han aprofitat les invitacions per enviar els seus esportistes als Jocs Olímpics, la qual cosa fa que la decisió del COA sigui encara més incomprensible.

Segons la nedadora, el que demanen és que es tinguin en compte les invitacions, com s’ha fet en altres jocs. “No volem que se’ns regalin les places, sinó que hi hagi una mínima que demostri el nostre nivell”, explica amb contundència. Tudó subratlla que la mínima A “és molt difícil d’aconseguir”, remarca i alhora assenyala que “nedadors d’altres països com Espanya o Alemanya”, i que tenir una mínima raonable “seria un objectiu real per als esportistes”, apunta.

La tricolor també ha expressat la seva preocupació pel fet que les federacions es posin les unes contra les altres i ha destacat la importància de la col·laboració i el suport mutu entre elles. “No voldria que un atleta es quedés sense oportunitat per culpa d’aquestes lluites internes”, exposa. Tudó proposa que les decisions sobre les invitacions es prenguin conjuntament entre les federacions i el COA, per garantir que es considerin els criteris tècnics i esportius adequats. “Crec que és important tenir un criteri clar i just per a tots els esports, i que les persones tècniques de cada federació puguin decidir com s’utilitzen les invitacions”, detalla.

“Serà difícil per als joves veure aquesta situació”

Nàdia Tudó, nadadora andorrana

Per a l’andorrana, la decisió del COA no només perjudica els atletes actuals, sinó que també posa en risc el futur de la natació andorrana. “Pensar en els sacrificis que hauran de fer sense tenir el suport necessari”, ha afirmat Tudó, remarcant la importància de donar esperança als futurs atletes. A més, ja en clau Petits Estats, la del Principat també assenyala que “veient Andorra 2025, on la natació ha portat el màxim nombre de medalles en les darreres edicions, aquesta decisió no té sentit”.

Finalment, Tudó ha mencionat que la FAN està intentant contactar amb la FINA (Federació Internacional de Natació) per buscar suport i solucions alternatives. Ha expressat el seu desig que aquesta situació serveixi per millorar el sistema en el futur. “Espero que ningú més hagi de passar per això i que els atletes que vinguin després de nosaltres tinguin el suport que es mereixen”, apunta. “Continuarem lluitant per la nostra oportunitat fins al final, perquè això és el que representa l’esport: perseverança i determinació”, conclou.

Continua llegint

Federacions

Les federacions demanen un nou sistema de mínimes per obtenir les places d’universalitat

Les federacions reclamen poder utilitzar les places d’universalitat que corresponen a cada esport per poder anar als Jocs Olímpics de París 2024

Publicat

el

Pol Moya als JJOO de Tòquio / COA

Des de principis de juny, la Federació Andorrana de Natació (FAN) i la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA), com les federacions més perjudicades pel que fa a la classificació pels Jocs Olímpics de París 2024, van sol·licitar formalment les places d’universalitat per poder participar-hi.

La FAA, amb l’esperança de poder anar-hi amb el Nahuel Carabaña com a atleta de ple dret, classificat per la prova de 3.000 obstacles va sol·licitar tres places d’universalitat. Pol Moya per als 800 metres, Guillem Arderiu per als 100 metres i Duna Vinyals per als 100 metres femenins. Aquesta mesura es va prendre en previsió de la possible no classificació del Nahuel. Per la seva part la FAN, va sol·licitar les places de Nàdia Tudó i Bernat Lomero.

Josep Maria Missé, en una recent entrevista a Andorra Esportiu TV, va expressar la seva incomprensió respecte a la postura del COA. Segons ell, el sistema actual genera una competitivitat innecessària i perjudicial entre els diferents esports, ja que estableix que si un atleta d’una disciplina es classifica, es limiten les possibilitats d’invitació per altres disciplines. Per exemple, si Nahuel es classifica, no hi haurà invitacions masculines disponibles per a la natació. “És absurd i no té sentit que la classificació d’un atleta d’un esport afecti les invitacions per altres disciplines”, declarava Missé. També subratllant que la natació, igual que altres esports, hauria de tenir les mateixes oportunitats d’exercir les invitacions d’universalitat.

Des de la secretaria d’Estat, també es veu amb bons ulls la creació d’un nou mètode de mínimes a Andorra per poder optar a les places d’universalitat, permetent així que els atletes es guanyin la seva classificació. Aquesta proposta té com a objectiu establir uns criteris clars i justos per a tots els esports, eliminant la competitivitat innecessària i promovent la meritocràcia.

Missé proposa que el COA estableixi nivells mínims de competitivitat en col·laboració amb cada esport, permetent que si els atletes compleixen aquests criteris, puguin participar en els Jocs. A més, destacant la importància que les decisions sobre les invitacions les prenguin les mateixes federacions, en lloc d’altres disciplines que no coneixen la seva complexitat.

Finalment, Missé expressava la seva esperança que la situació pugui canviar a curt termini, especialment amb les eleccions previstes al COA aquest any, tot i que de moment la postura sembla inamovible.

La controvèrsia actual de les places

Actualment, la decisió sobre les places d’universalitat per als Jocs Olímpics del Comitè Olímpic Andorrà (COA) segueix un procés que inclou diversos factors i actors implicats.

Les places d’universalitat són assignades per garantir la representació de, com a mínim un atleta masculí u una atleta femenina. A Andorra, aquestes places s’atorguen en cas que els atletes no es classifiquin directament.

El COA és l’òrgan encarregat de decidir com es distribueixen aquestes places d’universalitat entre els diferents esports. Aquesta decisió sovint es basa en diversos criteris, incloent-hi el rendiment històric dels atletes, les recomanacions de les federacions esportives i altres consideracions. El COA manté reunions amb les diferents federacions esportives per debatre i considerar les sol·licituds de places d’universalitat. Tot i això, la decisió final recau en el COA, que determina quins atletes rebran les invitacions basant-se en criteris interns.

Un dels punts més controvertits del sistema actual és la comparació entre esports. Si un atleta d’una disciplina es classifica, això pot afectar les possibilitats d’altres disciplines d’obtenir invitacions d’universalitat. Per exemple, si un atleta de l’atletisme es classifica, les places d’universalitat per altres disciplines com la natació podrien veure’s limitades.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST