El compte enrere pels Jocs Olímpics de París 2024 encara la seva recta final. A 100 dies per a la seva inauguració inèdita al riu Sena, els esportistes d’arreu del món escuren les seves opcions per classificar-se. En el cas d’Andorra, Mònica Dòria continua sent, de moment, l’única atleta que ja té el seu bitllet a la capital francesa i busca acompanyants mentre que Nahuel Carabaña continua en el camí per classificar-se per la via del rànquing de World Athletics.
La delegació andorrana es prepara intensament per garantir la millor representació possible en aquesta cita tan propera geogràficament però igualment exigent en termes de competència. La palista tricolor és la gran esperança del Principat per aconseguir un diploma olímpic o, perquè no, una medalla com ja va dir fa uns dies. “L’objectiu és el diploma, el somni és la medalla” relatava la palista que ja està concentrada en la seva preparació per oferir la millor actuació possible a París i està participant en l’Europeu de Canoa a Ljubljana, Eslovènia.
Qui ho té molt de cara, però no certificat, és Nahuel Carabaña, que competeix en els 3.000 metres obstacles. L’atleta tricolor és el que per ara té més a prop aquesta classificació, ja que per rànquing obtindria aquesta plaça. Ara bé, el fondista per no perdre punts i guanyar-ne alguns més haurà de competir i fer bones marques en les últimes proves que té fins als Jocs, com és el Meeting de Marsella el 22 de maig, els Campionats d’Andorra el 25 de maig i l’Europeu de Roma, del 7 al 12 de juny. Si l’andorrà no pogués entrar per rànquing, hauria d’assolir la mínima de 8’15, per tant, necessitaria rebaixar la seva millor marca en prop de sis segons.
Cap invitació, només accés per mínimes
El Comitè Olímpic Andorrà ja ho ha deixat clar, no es farà ús de les invitacions d’universitaris per als Jocs i els esportistes hauran d’assolir la mínima. Una qüestió que ha estat el centre de la polèmica i en la que esports com la natació, es queden en l’estocada i sense poder tenir presència. Els nadadors tricolors hauran de classificar-se per unes mínimes B molt exigents, segons el que ha establert el COA.
Una decisió que ha estat respectada i sostinguda per Govern. “Respectem una decisió que es va prendre el si del COA on van participar totes les federacions i per una majoria àmplia es va decidir que els que representessin Andorra siguin aquells que es classifiquin per a la mínima”, va asseverar la ministra d’Esports, Mònica Bonell.
Per al moment, la natació força les seves opcions, les quals passaria per Kevin Teixeira, com ja va explicar a Andorra Esportiu TV, el director tècnic de la FAN, Alfonso Maltrana. Així doncs, no permet tampoc a Pol Moya obtenir una invitació per competir en els 800 metres, que era una de les solucions per l’atletisme en casa que Carabaña no ho aconseguís.
Uns Jocs especials des de l’inici
Amb l’aproximació dels Jocs, també es prepara una cerimònia d’obertura molt especial. Per primera vegada, aquesta se celebrarà al riu Sena, oferint un escenari espectacular i únic. Els atletes desfilaran en barques, mostrant la bellesa de París des de l’aigua, en una innovació que marcarà la història dels Jocs Olímpics. Aquesta cerimònia promet ser un dels moments més memorables de l’esdeveniment, combinant la tradició olímpica amb l’elegància parisenca en un format mai vist fins ara.
Una altra de les novetats serà la introducció de nous esports en el programa olímpic. Entre aquests, destaca el breakdance, que debutarà com a disciplina oficial, aportant una nova dimensió d’energia i creativitat als Jocs. També es reforçaran disciplines com l’escalada esportiva, el surf i el skateboard, que ja van tenir una presència destacada a Tòquio 2020 i que tornen amb més força per captivar el públic jove i divers.
Els pròxims dies seran decisius per determinar quins esportistes finalment representaran el país a París 2024. La pressió és alta, però també ho és la determinació de cada atleta per donar el millor de si mateix i portar l’orgull d’Andorra a l’escenari més gran de l’esport mundial.