Connect with us

INSTITUCIONS

González reclama ajuda del Govern per tenir el Comunal llest pels Jocs dels Petits Estats

El cònsol major de la capital insisteix que els fons no són suficients i demana suport del Govern i del Comitè Olímpic per garantir les millores a la graderia

Publicat

el

Sessió ordinària de Consell de Comú Foto: Comú d'Andorra la Vella/Tony Lara

Les actuacions necessàries a l’Estadi Comunal Joan Samarra han generat un nou desacord entre la majoria i la minoria del comú d’Andorra la Vella. El cònsol major, Sergi González, ha subratllat que la corporació no pot assumir per si sola totes les millores requerides per als Jocs dels Petits Estats i ha demanat la col·laboració del Govern i del Comitè Olímpic per a dur a terme aquestes millores.

El demòcrata David Astrié ha insistit que les obres més urgents es poden realitzar amb el pressupost disponible. La partida per enguany és de 380.000 euros, dels quals 118.000 ja estan destinats al canvi del tartan. La resta es dedicaria a reformes al gimnàs i a l’adequació d’un magatzem per als atletes, en què s’estima un cost total de 750.000 euros, segons l'”informe actualitzat” pel comú.

En aquest sentit, González ha defensat la necessitat de “cooperar per a aconseguir un estadi que sigui l’orgull del país i apte per als jocs”. Ha indicat que “si no es rep suport del Govern i del Comitè Olímpic, es destinaran més fons el 2025 per avançar en les millores possibles”. També ha destacat que, sense aquesta ajuda, “es prioritzarà l’ús de les instal·lacions pels usuaris i atletes nacionals”.

Per la seva banda, Astrié considera que és “responsabilitat del comú executar les obres necessàries”, sense esperar una ajuda externa. El demòcrata ha recalcat la importància de tenir “un estadi presentable per al 2025” i ha suggerit que “sempre es poden fer moviments pressupostaris per aconseguir els fons necessaris”. En la sessió també s’ha aprovat una transferència de crèdit de 50.000 euros per a l’adquisició de maquinària per al gimnàs del centre esportiu dels Serradells. 

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Federacions

Les federacions demanen un nou sistema de mínimes per obtenir les places d’universalitat

Les federacions reclamen poder utilitzar les places d’universalitat que corresponen a cada esport per poder anar als Jocs Olímpics de París 2024

Publicat

el

Pol Moya als JJOO de Tòquio / COA

Des de principis de juny, la Federació Andorrana de Natació (FAN) i la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA), com les federacions més perjudicades pel que fa a la classificació pels Jocs Olímpics de París 2024, van sol·licitar formalment les places d’universalitat per poder participar-hi.

La FAA, amb l’esperança de poder anar-hi amb el Nahuel Carabaña com a atleta de ple dret, classificat per la prova de 3.000 obstacles va sol·licitar tres places d’universalitat. Pol Moya per als 800 metres, Guillem Arderiu per als 100 metres i Duna Vinyals per als 100 metres femenins. Aquesta mesura es va prendre en previsió de la possible no classificació del Nahuel. Per la seva part la FAN, va sol·licitar les places de Nàdia Tudó i Bernat Lomero.

Josep Maria Missé, en una recent entrevista a Andorra Esportiu TV, va expressar la seva incomprensió respecte a la postura del COA. Segons ell, el sistema actual genera una competitivitat innecessària i perjudicial entre els diferents esports, ja que estableix que si un atleta d’una disciplina es classifica, es limiten les possibilitats d’invitació per altres disciplines. Per exemple, si Nahuel es classifica, no hi haurà invitacions masculines disponibles per a la natació. “És absurd i no té sentit que la classificació d’un atleta d’un esport afecti les invitacions per altres disciplines”, declarava Missé. També subratllant que la natació, igual que altres esports, hauria de tenir les mateixes oportunitats d’exercir les invitacions d’universalitat.

Des de la secretaria d’Estat, també es veu amb bons ulls la creació d’un nou mètode de mínimes a Andorra per poder optar a les places d’universalitat, permetent així que els atletes es guanyin la seva classificació. Aquesta proposta té com a objectiu establir uns criteris clars i justos per a tots els esports, eliminant la competitivitat innecessària i promovent la meritocràcia.

Missé proposa que el COA estableixi nivells mínims de competitivitat en col·laboració amb cada esport, permetent que si els atletes compleixen aquests criteris, puguin participar en els Jocs. A més, destacant la importància que les decisions sobre les invitacions les prenguin les mateixes federacions, en lloc d’altres disciplines que no coneixen la seva complexitat.

Finalment, Missé expressava la seva esperança que la situació pugui canviar a curt termini, especialment amb les eleccions previstes al COA aquest any, tot i que de moment la postura sembla inamovible.

La controvèrsia actual de les places

Actualment, la decisió sobre les places d’universalitat per als Jocs Olímpics del Comitè Olímpic Andorrà (COA) segueix un procés que inclou diversos factors i actors implicats.

Les places d’universalitat són assignades per garantir la representació de, com a mínim un atleta masculí u una atleta femenina. A Andorra, aquestes places s’atorguen en cas que els atletes no es classifiquin directament.

El COA és l’òrgan encarregat de decidir com es distribueixen aquestes places d’universalitat entre els diferents esports. Aquesta decisió sovint es basa en diversos criteris, incloent-hi el rendiment històric dels atletes, les recomanacions de les federacions esportives i altres consideracions. El COA manté reunions amb les diferents federacions esportives per debatre i considerar les sol·licituds de places d’universalitat. Tot i això, la decisió final recau en el COA, que determina quins atletes rebran les invitacions basant-se en criteris interns.

Un dels punts més controvertits del sistema actual és la comparació entre esports. Si un atleta d’una disciplina es classifica, això pot afectar les possibilitats d’altres disciplines d’obtenir invitacions d’universalitat. Per exemple, si un atleta de l’atletisme es classifica, les places d’universalitat per altres disciplines com la natació podrien veure’s limitades.

Continua llegint

COA

El COA reafirma la seva postura: no s’aplicaran les places d’universalitat

Tot i les peticions de flexibilitat per part de la FAN, el Comitè Olímpic Andorrà només acceptarà atletes que assoleixin les mínimes internacionals exigides

Publicat

el

Minuts abans de començar l'Assemblea General Ordínaria / AE

A mesura que s’acostaven els Jocs Olímpics de París 2024, el Comitè Olímpic Andorrà (COA) es va mantenir ferm en la seva postura de seleccionar únicament els esportistes que assolissin les mínimes internacionals exigides. Aquesta tarda, en l’Assemblea General Ordinària, tot i que no estava a l’ordre del dia, Joan Clotet, president de la FAN, ha plantejat el tema i va proposar una reunió extraordinària a tres bandes entre el COA, atletisme i natació per prendre una decisió definitiva.

El Comitè Olímpic ha confirmat dita reunió, que en tot cas no serà extraordinària, tal com marquen els estatuts i on si es podria tornar a votar. Amb tot, l’organització s’ha mantingut ferma en la seva posició inicial i president, Jaume Martí, ha recordat que “es va votar en el ple per unanimitat que no s’utilitzarien ni les ‘wild cards’ de totes les federacions ni les places d’universalitat tret que no hi hagués cap representant”. No obstant això, el COA s’havia mostrat partidari de prendre noves decisions en cas que “haguessin vingut totes les federacions”, ha asseverat el màxim mandatari del comitè.

Amb Mònica Doria ja classificada i a l’espera de la classificació de Nahuel Carabaña, la solució podria ser utilitzar la plaça per a un atleta masculí que estigués més a prop de la mínima, assegurant així dos atletes a la capital francesa. “En cas que el Nahuel no ho aconsegueixi, haurà d’anar un de natació o d’atletisme, i això ho tenim preparat”, ha explicat Martí.

Per la seva part, Joan Clotet es va mostrar en desacord amb la decisió i va lamentar que “estic trist perquè ho hem lluitat fins al final i hem de veure què passa amb aquesta plaça masculina”. Tot i haver demanat la reunió, el president ha apuntat que “no tindrà incidència en les places, ja que el reglament ho impedeix i evidentment no tenim temps de convocar una extraordinària”. A més, Clotet ha remarcat que “potser hauríem d’haver parlat amb les federacions per obtenir suport” i, alhora, ha exposat que “si el COA no està per la labor de fer-ho, nosaltres òbviament estem en minoria”.

Finalment, en l’assemblea, les federacions van explicar una millora en el sistema d’elecció per evitar controvèrsies com la generada per a París 2024 i començar a treballar des d’ara per als pròxims Jocs Olímpics a Los Angeles 2028. La possible solució que es va discutir és la de crear una comissió tècnica d’atletes que pugui estudiar cas per cas cada esport. “S’ha de començar a treballar ja i no esperar i arribar tard com en aquests Jocs”, ha conclòs Clotet.

Despiece de Noticia

Jaume Martí convoca les eleccions per a la presidència del COA al desembre

En l’Assemblea General Ordinària celebrada aquesta tarda, el president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jaume Martí, també ha anunciat la convocatòria d’eleccions per a la presidència del COA, que tindran lloc al desembre, immediatament després dels Jocs Olímpics de París 2024. Martí ha comunicat la seva decisió de no presentar-se a la reelecció, posant fi a una trajectòria de 22 anys al capdavant de l’organització.
El procés electoral s’iniciarà al desembre i podria concloure al gener, segons ha explicat Martí. Després de cinc mandats, el president considera que “és el moment adequat per cedir el lloc a d’altra gent”. Aquesta decisió marca el final d’una era i l’inici d’una nova etapa per al Comitè Olímpic Andorrà, on Xavier Espot Miró, president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats, ja va confirmar a Andorra Esportiu TV que s’hi presentaria.

Continua llegint

Federacions

La FAA assegura que “anem pel món amb una sabata i una espardenya” per la falta d’inversió

El president reama major inversió i planificació en les inversions i demana que la reforma del comunal no sigui part del “tacticisme polític”

Publicat

el

L'estadi comunal Joan Samarra Vila actualment / Comú d'Andorra la Vella
L’estadi comunal en una imatge d’arxiu

“Anem pel món amb una sabata i una espardenya” assevera el president de la Federació Andorrana d’Atletisme, Josep Maria Missé, en una entrevista Andorra Esportiu en la qual ha tornat a fer una crida a tenir unes instal·lacions “dignes”. “No demanem res de l’altra món, només tenir unes instal·lacions en condicions” relatava el president de la FAA tot recordant que les instal·lacions que té actualment el Principat d’Andorra són les mateixes des dels anys 90.

“El problema, i el que em sembla increïble és que tinguem dèficits a casa nostra. És a dir, que
en el nostre espai no puguem acabar d’entrenar com toca, i el Nahuel el dia que ha d’entrenar a la ria hagi d’anar fora d’Andorra perquè aquí no la pot fer servir, perquè no està en condicions… Com a mínim a casa nostra sí que hauríem de posar els mitjans necessaris” va destacar Missé que recorda que després de l’expansió dels anys 90 en matèria d’instal·lacions esportives ha faltat “un programa d’inversions” per mantenir les instal•lacions -més enllà del CTO- en condicions òptimes.

Així, el president de la FAA ha reconegut que l’actual corporació “és la única que ens ha presentat un projecte”, el qual està conformat en dues fases: la primera per atacar les principals necessitats per competir (pista, magatzem i gimnàs) i una segona per millorar l’entorn (graderia o d’altres serveis). “Nosaltres el que diem és que quan millor per tenir-ho tot que els Jocs dels Petita Estats” apuntava Missé en relació a la reclamació del cònsol de la capital per la falta de pressupost per acabar tota la reforma de la graderia. “Què farem un estadi quan els Jocs ja hagin passat? A mi el que em sabria greu és que aquest tema acabés sent part del tacticisme polític” insistia.

Continua llegint

Federacions

Obert el procés electoral de la Federació Andorrana d’Atletisme

La FAA celebrarà les eleccions a la presidència el pròxim 25 de juliol

Publicat

el

Missé en una imatge d'arxiu

La Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) ha obert aquest dimarts el procés electoral per la presidència de l’entitat. Després de l’Assemblea Extraordinària de la FAA que es va dur a terme el 24 de juny la federació d’atletisme ha anunciat els terminis i el dia de les eleccions.

Fins al 3 de juliol estarà obert el procés per presentar candidatures, l’endemà es proclamaran i faran oficials els candidats i el 25 de juliol se celebraran les eleccions.

Els fins ara president de la FAA, Josep Maria Missé, es tornarà a presentar per tal de revalidar el seu càrrec al capdavant de l’organització.

Continua llegint

COA

Xavier Espot Miró es planteja presentar-se a les eleccions del COA

El president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025 deixa la porta oberta a ser el pròxim president del COA

Publicat

el

Xavier Espot MIró

Xavier Espot Miró, actual responsable i president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025, està considerant la possibilitat de presentar-se a les eleccions al Comitè Olímpic Andorrà (COA). En una entrevista a Andorra Esportiu TV, Espot Miró ha expressat la seva intenció de postular-se, sempre i quan compti amb el suport necessari de les federacions esportives del país, un fet indispensable, assegura, per poder fer front a la presidència i prèvia candidatura.

“Si tingués el suport necessari per part de les federacions, em presentaria”, ha afirmat Espot. No obstant això, ha subratllat que primer cal que el president actual del COA convoqui les eleccions i que es donin les condicions adequades per a la seva candidatura. Amb aquesta possible candidatura, on Espot ha assegurat que “s’hi dedicaria plenament”, abans però, Espot Miró, actual president de l’organització dels Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025, encara és centrat en un repte que reuneix atletes de diversos països petits d’Europa i que representa un repte important per al país tant organitzatiu com socioeconòmic.

La seva experiència i dedicació en aquest rol l’han posat en el punt de mira com un candidat potencial per liderar el COA en els pròxims anys i que ell mateix ha assegurat que és una opció que podria dur-se a terme amb el suport necessari.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST