POLIESPORTIU
Aleix Ribell: “L’impacte econòmic de l’Andorra Epic Series supera els 1,3 milions d’euros”
Aleix Ribell, director de la cursa destaca el compromís institucional i la inclusió femenina com a factors clau de l’èxit de la prova
Published
5 mesos agoon
L’Andorra Epic Series 2024 continua registrant xifres de rècord a mesura que acumula edicions, enguany en la seva quarta, ha incrementat en un 8% de la participació. La cursa ha destacat per les mesures preses per fomentar la participació femenina, amb un augment del 3% en ciclistes dones. Aleix Ribell, director de la cursa, comparteix els factors clau d’aquest èxit i els plans futurs per mantenir l’esdeveniment com una referència mundial en el ciclisme de muntanya.
El suport institucional per part d’Andorra Turisme i el Comú de la Massana, la dedicació de l’equip organitzador d’Ironman Group i l’atractiu natural d’Andorra han estat elements fonamentals per aconseguir aquests resultats. La combinació d’un entorn incomparable i una acollida excepcional han fet de l’Andorra Epic Pyrenees una experiència única per als participants.
P: Què atribueix el notable increment del 8% en la participació de ciclistes aquest any en comparació amb l’any passat?
Aleix Ribell: “Bàsicament, l’atribueixo al fruit del treball de tots els agents implicats. El treball i el suport institucional del govern d’Andorra, el suport dels partners i, sobretot, la gran feina que fa cadascun dels individus que componen l’equip. La feina i la dedicació de prendre cadascun dels corredors com a algú convidat a casa seva fa que els corredors que participen a l’Andorra Epic rebin aquesta estimació, aquest caliu, i que se sentin com a casa, en un paratge excepcional amb el millor menjar i els millors productes locals d’Andorra, i les muntanyes increïbles que tenim. El país i l’escenari són brutals. Al final, la diferència la marquem nosaltres amb la manera com rebem i tractem a cada participant.”
P: Hem vist un augment del 3% en la participació femenina. Quines mesures s’han pres per fomentar una major participació de dones a l’Andorra Epic Pyrenees?
A.R.: “Celebrem moltíssim aquest augment. Hem treballat en dues línies principals: primer, oferir informació i acompanyament per fer els recorreguts més accessibles a les noves ciclistes femenines. Això inclou l’acompanyament en la difusió de com seran els recorreguts, l’accessibilitat als circuits i la creació d’un entorn còmode per les noves participants. Segon, donar suport als equips femenins professionals amb facilitats d’allotjament i viatge, incentivant així la seva participació. Això serveix de mirall per a les esportistes amateurs, fomentant una major participació en tots els nivells. També hem treballat per assegurar-nos que els recorreguts siguin accessibles per a ciclistes de tots els nivells, fent que les noves participants se sentin benvingudes i còmodes.”
P: Aquest any s’han fet alguns ajustaments per reduir la duresa dels circuits. Ens podria explicar quins canvis específics s’han realitzat i com afecten aquests a l’experiència general dels ciclistes?
A.R.: “El nostre compromís és màxim per assegurar que es pugui gaudir dels millors camins per al mountain bike a Andorra. Hem reduït el nivell d’exigència físic i tècnic per fer la cursa més assequible sense perdre l’essència del mountain bike. Això permet que més riders amb un nivell mitjà-alt puguin participar, ampliant el ventall de ciclistes que es poden sentir còmodes amb les dificultats tècniques. Hem treballat per trobar un equilibri entre la dificultat tècnica i l’accessibilitat, garantint que la majoria dels participants puguin gaudir de l’experiència sense sentir-se desbordats. Així i tot, l’Andorra Epic continua sent una cursa exigent, però més accessible per a un públic més ampli.”
P: Ens podries aprofundir en l’impacte econòmic que té la cursa a La Massana i en els negocis locals? Heu observat un creixement en aquest aspecte any rere any?
A.R.: “La cursa genera un impacte econòmic superior a 1.300.000 euros, amb una mitjana de 5 a 7 pernoctacions per participant. Els corredors gaudeixen dels productes locals, contribuint així a l’economia de la zona. Durant 10 dies, gairebé 700 persones viuen, dormen i mengen a Andorra, involucrant més de 100 proveïdors locals. Hem vist un creixement constant en aquest aspecte any rere any, ja que l’Andorra Epic no només atrau ciclistes sinó també les seves famílies i equips, que contribueixen a l’economia local. Això crea una sinergia positiva per als negocis locals, especialment en sectors com l’hoteleria, la restauració i el comerç.”
P: La cònsol major, Eva Sansa, va mencionar que aquesta cursa atrau un perfil de ciclista diferent en comparació amb altres competicions. Ens podria descriure què distingeix els participants de l’Andorra Epic Pyrenees?
A.R.: “Evidentment, és un privilegi estar a la que és la casa del ciclisme de muntanya a Andorra, que és La Massana. Tal com va dir la cònsol, complementa totalment l’oferta a nivell de tot el que és l’amalgama de practicants, de riders, del ciclisme de muntanya. És un esdeveniment de primer nivell, però amb una particularitat com pot ser un campionat del món o una copa del món, amb la diferència que aquí, quan anem a un campionat del món, tots aquests millors professionals del món els podem veure des de l’altra banda de la tanca, com a espectadors. Des de les Epic Series i des de l’Andorra Epic, estem compromesos a trencar aquesta barrera i posar a tota aquesta comunitat, perquè som una comunitat. Professionals, amateurs, més entrenats o menys entrenats, tots formen part de la mateixa comunitat. A l’Andorra Epic convivim cinc dies en el mateix espai, professionals i amateurs, i això crea comunitat. Crec que això complementa totalment l’oferta que està oferint actualment la parròquia. Estem orgullosos que Andorra i La Massana ens acullin amb els braços oberts i creiem que això permet que tots els amants d’aquest esport trobin el seu espai per sentir-se com a casa.”
P: Amb un 97% de participants estrangers, com gestionen la logística i quines estratègies utilitzen per atraure ciclistes de diversos països? Hi ha plans per expandir encara més la presència internacional?
A.R.: “La força de les Epic Series i la difusió a nivell mundial ens ajuda a atreure ciclistes de tot el món. Estem constantment treballant per millorar la logística i oferir una experiència de màxima qualitat. Andorra és una destinació privilegiada i, juntament amb el prestigi de les Epic Series, aconseguim atreure ciclistes de tot el món que volen descobrir els Pirineus i aquest petit gran país que és Andorra. Per expandir encara més la presència internacional, col·laborem amb associacions ciclistes globals, participem en fires internacionals d’esports i utilitzem una estratègia de màrqueting digital enfocada a mercats clau. També oferim paquets especials i promocions per facilitar la participació de ciclistes de països llunyans.”
P: Quins avantatges considera que té Andorra com a seu d’aquest esdeveniment respecte a altres ubicacions possibles?
A.R.: “”Andorra ofereix un escenari incomparable amb muntanyes i paisatges que conviden a la pràctica del mountain bike. Els participants gaudeixen d’un entorn natural espectacular que fa única aquesta cursa. Andorra no és un país pla, per tant, el mountain bike aquí és tècnic i exigent, amb corriols, arrels, pedres i obstacles naturals que fan de cada recorregut una experiència única i emocionant. A més, la infraestructura turística d’Andorra està molt ben desenvolupada, oferint excel·lents serveis d’allotjament i gastronomia que complementen l’experiència esportiva. La seguretat i l’hospitalitat del país també són factors clau que fan d’Andorra una seu ideal per a aquest tipus d’esdeveniments. L’accessibilitat d’Andorra, amb connexions de transport convenients des de diversos països, facilita l’arribada de participants internacionals. A més, la riquesa cultural i les activitats complementàries que ofereix Andorra, com el turisme termal i les compres, proporcionen una experiència completa als participants i les seves famílies, fent que la seva estada sigui encara més memorable.”