Connect with us

POLIESPORTIU

Recta final a la preparació internacional de l’equip nacional de patinatge

Brenda Luque, Èric Barbeitos i Jana Gelabert representaran a Andorra a Trieste del 18 al 26 de maig

Publicat

el

Brenda Luque, Èric Barbeitos i Jana Galabert. Crèdit: FAP

L’equip nacional de patinatge està en el tram final de la preparació per la primera competició internacional a Trieste, Itàlia, que es disputa dimecres vinent. Amb aquesta prova s’obre la temporada internacional, que enguany està marcada per la World Roller Games.

La prova italiana tindrà entre quatre i cinc patinadors per país, amb un total de 28 països. A principis de temporada, tots els patinadors busquen pujar el seu rànquing. Xavier Orrit, director tècnic ha parlat sobre aquesta competició i explica que, “és la primera competició internacional. Tant l’Èric com la Brenda i la Jana arriben amb programes nous. En el cas de l’Èric ha canviat els dos; la Brenda llarg i la Jana curt i ha adaptat el llarg.

A més, Orrit ha afegit que “serà un nou test per veure en quin moment estem. Hem augmentat la dificultat en tots els casos, hem posat els elements saltats a la segona part del ball. Això té el hàndicap que has d’estar més bé físicament”. Finalment, el director, ha acabat detallant que “estem en un període preparatori, per a nosaltres la temporada és molt llarga, l’acabem al setembre. Aquesta és una competició que ens serveix de rodatge i ens servirà per acabar d’ajustar”.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

AE TV

Toni Bernadó: “No descarto que el Nahuel estigui a la final olímpica”

L’atleta andorrà ha fet un repàs a la seva carrera i ha volgut enviar un missatge al Nahuel Carabaña de cara als Jocs Olímpics

Publicat

el

Bernadó en l'entrevista amb Andorra Esportiu TV / A.E.

En una entrevista exclusiva a Andorra Esportiu TV, Toni Bernadó, la llegenda de l’atletisme andorrà que ha participat en cinc Jocs Olímpics, comparteix els seus consells amb Nahuel Carabaña, la jove promesa de l’atletisme andorrà, reflexiona sobre les seves pròpies vivències olímpiques i analitza l’estat actual de l’esport i les instal·lacions a Andorra.

Bernadó comença la conversa destacant la importància de la perseverança i la disciplina per als atletes que aspiren a arribar a l’elit. “La perseverança i la disciplina són clau per a qualsevol atleta que vulgui arribar a l’elit,” afirma amb contundència. Recorda a Carabaña la necessitat de mantenir un pla d’entrenament ben estructurat i ser constant, independentment dels obstacles.

El veterà atleta també subratlla la importància de la mentalitat positiva i resilient. “Les derrotes són oportunitats per aprendre i millorar,” destaca Bernadó, insistint en la importància de veure els contratemps com a passos necessaris en el camí cap a l’èxit. “És fonamental aprendre a aixecar-se després d’una caiguda, a mantenir la motivació en moments difícils i a no perdre mai la confiança en les pròpies capacitats.”

En parlar de les competicions d’alt nivell, Bernadó explica que mantenir la calma i la concentració és fonamental. “Als Jocs Olímpics, la pressió és enorme. Has d’aprendre a gestionar els nervis i a confiar en tot el treball que has fet abans. És aquí on la preparació mental juga un paper crucial.” Aquest consell esdevé especialment rellevant per a Carabaña, que s’enfrontarà a esdeveniments de gran magnitud en el futur.

Vivències Olímpiques

Quan es tracta de les seves pròpies experiències olímpiques, Bernadó comparteix anècdotes i reflexions que il·lustren la seva carrera. “Cada edició dels Jocs té la seva pròpia història i els seus propis reptes. Però el denominador comú és sempre el mateix: l’esforç, la dedicació i la passió per l’esport.”

Una de les anècdotes que Bernadó recorda amb afecte és la seva primera participació als Jocs d’Atlanta 1996. “Era un somni fet realitat. L’emoció de desfilar amb la bandera d’Andorra i competir al costat dels millors atletes del món és una experiència que mai oblidaré,” explica amb nostàlgia. Aquesta experiència inicial va ser la primera de moltes, cadascuna aportant noves lliçons i records inoblidables.

Parlant dels moments difícils, Bernadó destaca la importància d’aprendre dels errors. “Si pogués tornar enrere, hi ha algunes coses que faria de manera diferent. Potser canviaria algunes decisions d’entrenament o estratègia de cursa. Però al final, cada error m’ha ajudat a créixer com a atleta i com a persona,” reflexiona amb sinceritat.

Una altra experiència significativa va ser la seva última participació als Jocs de Londres 2012. “Va ser un moment molt especial per a mi. Saber que estava competint als meus últims Jocs Olímpics va fer que cada moment fos encara més valuós,” diu Bernadó, ressaltant la barreja d’emocions que va sentir en aquell moment.

Valoració de l’Esport Andorrà i les Instal·lacions

En analitzar l’estat actual de l’esport a Andorra, Bernadó ofereix una visió honesta i crítica. “Andorra ha fet grans passos en el desenvolupament esportiu, però encara hi ha molt per fer. Les instal·lacions han de millorar, necessitem més suport pels atletes,” indica. Bernadó creu que invertir en infraestructures esportives i programes de suport pot marcar una gran diferència per als futurs atletes del país.

Bernadó destaca especialment el mèrit de Nahuel Carabaña, aconseguint èxits destacats malgrat les limitacions. “El que ha aconseguit Nahuel és extraordinari. Tenint en compte els recursos limitats amb els quals comptem, els seus èxits són una prova de la seva determinació i talent,” afirma orgullós. Afegeix que l’èxit de Carabaña pot servir d’inspiració per a les futures generacions d’atletes andorrans, demostrant que amb esforç i dedicació es poden superar les barreres i arribar a l’elit.

“Gaudiu i doneu el millor de vosaltres”

Bernadó, no ha volgut acabar l’entrevista sense donar consells tant a Mònica Doria com a Nahuel Carabaña, els dos joves que representaran Andorra als pròxims Jocs Olímpics.

Bernadó, amb la seva dilatada experiència i saviesa, ha subratllat la importància de mantenir la calma i gaudir de l’experiència olímpica. “Penso que ho poden fer molt bé i estic convençut que han entrenat molt bé, que s’hi han dedicat, que han posat tot el que han tingut”, ha afegit.

El representant andorrà amb més participacions en els Jocs ha animat Doria i Carabaña a sortir a la pista amb confiança i a donar el millor de si mateixos. “a la competició, que surtin molt tranquils i que procurin fer el millor possible i a passar-ho bé”, ha conclòs.

Continua llegint

POLIESPORTIU

Aleix Ribell: “L’impacte econòmic de l’Andorra Epic Series supera els 1,3 milions d’euros”

Aleix Ribell, director de la cursa destaca el compromís institucional i la inclusió femenina com a factors clau de l’èxit de la prova

Publicat

el

Aleix Ribell en l'explicació de les etapes de l'Andorra Epic Pyrenees 2024 / Andorra Epic

L’Andorra Epic Series 2024 continua registrant xifres de rècord a mesura que acumula edicions, enguany en la seva quarta, ha incrementat en un 8% de la participació. La cursa ha destacat per les mesures preses per fomentar la participació femenina, amb un augment del 3% en ciclistes dones. Aleix Ribell, director de la cursa, comparteix els factors clau d’aquest èxit i els plans futurs per mantenir l’esdeveniment com una referència mundial en el ciclisme de muntanya.

El suport institucional per part d’Andorra Turisme i el Comú de la Massana, la dedicació de l’equip organitzador d’Ironman Group i l’atractiu natural d’Andorra han estat elements fonamentals per aconseguir aquests resultats. La combinació d’un entorn incomparable i una acollida excepcional han fet de l’Andorra Epic Pyrenees una experiència única per als participants.

P: Què atribueix el notable increment del 8% en la participació de ciclistes aquest any en comparació amb l’any passat?

Aleix Ribell: “Bàsicament, l’atribueixo al fruit del treball de tots els agents implicats. El treball i el suport institucional del govern d’Andorra, el suport dels partners i, sobretot, la gran feina que fa cadascun dels individus que componen l’equip. La feina i la dedicació de prendre cadascun dels corredors com a algú convidat a casa seva fa que els corredors que participen a l’Andorra Epic rebin aquesta estimació, aquest caliu, i que se sentin com a casa, en un paratge excepcional amb el millor menjar i els millors productes locals d’Andorra, i les muntanyes increïbles que tenim. El país i l’escenari són brutals. Al final, la diferència la marquem nosaltres amb la manera com rebem i tractem a cada participant.”

P: Hem vist un augment del 3% en la participació femenina. Quines mesures s’han pres per fomentar una major participació de dones a l’Andorra Epic Pyrenees?

A.R.: “Celebrem moltíssim aquest augment. Hem treballat en dues línies principals: primer, oferir informació i acompanyament per fer els recorreguts més accessibles a les noves ciclistes femenines. Això inclou l’acompanyament en la difusió de com seran els recorreguts, l’accessibilitat als circuits i la creació d’un entorn còmode per les noves participants. Segon, donar suport als equips femenins professionals amb facilitats d’allotjament i viatge, incentivant així la seva participació. Això serveix de mirall per a les esportistes amateurs, fomentant una major participació en tots els nivells. També hem treballat per assegurar-nos que els recorreguts siguin accessibles per a ciclistes de tots els nivells, fent que les noves participants se sentin benvingudes i còmodes.”

P: Aquest any s’han fet alguns ajustaments per reduir la duresa dels circuits. Ens podria explicar quins canvis específics s’han realitzat i com afecten aquests a l’experiència general dels ciclistes?

A.R.: “El nostre compromís és màxim per assegurar que es pugui gaudir dels millors camins per al mountain bike a Andorra. Hem reduït el nivell d’exigència físic i tècnic per fer la cursa més assequible sense perdre l’essència del mountain bike. Això permet que més riders amb un nivell mitjà-alt puguin participar, ampliant el ventall de ciclistes que es poden sentir còmodes amb les dificultats tècniques. Hem treballat per trobar un equilibri entre la dificultat tècnica i l’accessibilitat, garantint que la majoria dels participants puguin gaudir de l’experiència sense sentir-se desbordats. Així i tot, l’Andorra Epic continua sent una cursa exigent, però més accessible per a un públic més ampli.”

P: Ens podries aprofundir en l’impacte econòmic que té la cursa a La Massana i en els negocis locals? Heu observat un creixement en aquest aspecte any rere any?

A.R.: “La cursa genera un impacte econòmic superior a 1.300.000 euros, amb una mitjana de 5 a 7 pernoctacions per participant. Els corredors gaudeixen dels productes locals, contribuint així a l’economia de la zona. Durant 10 dies, gairebé 700 persones viuen, dormen i mengen a Andorra, involucrant més de 100 proveïdors locals. Hem vist un creixement constant en aquest aspecte any rere any, ja que l’Andorra Epic no només atrau ciclistes sinó també les seves famílies i equips, que contribueixen a l’economia local. Això crea una sinergia positiva per als negocis locals, especialment en sectors com l’hoteleria, la restauració i el comerç.”

P: La cònsol major, Eva Sansa, va mencionar que aquesta cursa atrau un perfil de ciclista diferent en comparació amb altres competicions. Ens podria descriure què distingeix els participants de l’Andorra Epic Pyrenees?

A.R.: “Evidentment, és un privilegi estar a la que és la casa del ciclisme de muntanya a Andorra, que és La Massana. Tal com va dir la cònsol, complementa totalment l’oferta a nivell de tot el que és l’amalgama de practicants, de riders, del ciclisme de muntanya. És un esdeveniment de primer nivell, però amb una particularitat com pot ser un campionat del món o una copa del món, amb la diferència que aquí, quan anem a un campionat del món, tots aquests millors professionals del món els podem veure des de l’altra banda de la tanca, com a espectadors. Des de les Epic Series i des de l’Andorra Epic, estem compromesos a trencar aquesta barrera i posar a tota aquesta comunitat, perquè som una comunitat. Professionals, amateurs, més entrenats o menys entrenats, tots formen part de la mateixa comunitat. A l’Andorra Epic convivim cinc dies en el mateix espai, professionals i amateurs, i això crea comunitat. Crec que això complementa totalment l’oferta que està oferint actualment la parròquia. Estem orgullosos que Andorra i La Massana ens acullin amb els braços oberts i creiem que això permet que tots els amants d’aquest esport trobin el seu espai per sentir-se com a casa.”

P: Amb un 97% de participants estrangers, com gestionen la logística i quines estratègies utilitzen per atraure ciclistes de diversos països? Hi ha plans per expandir encara més la presència internacional?

A.R.: “La força de les Epic Series i la difusió a nivell mundial ens ajuda a atreure ciclistes de tot el món. Estem constantment treballant per millorar la logística i oferir una experiència de màxima qualitat. Andorra és una destinació privilegiada i, juntament amb el prestigi de les Epic Series, aconseguim atreure ciclistes de tot el món que volen descobrir els Pirineus i aquest petit gran país que és Andorra. Per expandir encara més la presència internacional, col·laborem amb associacions ciclistes globals, participem en fires internacionals d’esports i utilitzem una estratègia de màrqueting digital enfocada a mercats clau. També oferim paquets especials i promocions per facilitar la participació de ciclistes de països llunyans.”

P: Quins avantatges considera que té Andorra com a seu d’aquest esdeveniment respecte a altres ubicacions possibles?

A.R.: “”Andorra ofereix un escenari incomparable amb muntanyes i paisatges que conviden a la pràctica del mountain bike. Els participants gaudeixen d’un entorn natural espectacular que fa única aquesta cursa. Andorra no és un país pla, per tant, el mountain bike aquí és tècnic i exigent, amb corriols, arrels, pedres i obstacles naturals que fan de cada recorregut una experiència única i emocionant. A més, la infraestructura turística d’Andorra està molt ben desenvolupada, oferint excel·lents serveis d’allotjament i gastronomia que complementen l’experiència esportiva. La seguretat i l’hospitalitat del país també són factors clau que fan d’Andorra una seu ideal per a aquest tipus d’esdeveniments. L’accessibilitat d’Andorra, amb connexions de transport convenients des de diversos països, facilita l’arribada de participants internacionals. A més, la riquesa cultural i les activitats complementàries que ofereix Andorra, com el turisme termal i les compres, proporcionen una experiència completa als participants i les seves famílies, fent que la seva estada sigui encara més memorable.”

Continua llegint

POLIESPORTIU

Calderón i Kortekaas amplien el seu avantatge a l’etapa reina de l’Andorra Epic

Tot per decidir en la darrera jornada de l’Andorra Epic en categoria masculina, mentre que en la femenina l’equip Cannondale ISB Sport està a prop de la victòria

Publicat

el

Imatge de la cursa / Carles Iturbe

Mónica Calderón i Tessa Kortekaas van aprofitar l’altitud i les dures pujades de l’Etapa Reina per ampliar el seu avantatge a l’Andorra Epic, a l’Etapa 3. L’equip Cannondale ISB Sport ha guanyat les tres etapes, situant-se en una posició ideal per buscar la victòria final. En la competició masculina UCI, Scott Cala Bandida va capgirar la cursa, reduint l’avantatge de BUFF Megamo a només 1 minut i 16 segons.

Les líders Calderón i Kortekaas han demostrat una superioritat constant, consolidant el seu avantatge sobre les seves companyes d’equip, Meritxell Figueras i Claudia Peretti, en l’etapa més llarga i dura de la cursa. Amb 2.290 metres d’ascens acumulat i 61 quilòmetres de distància, la cursa va esgotar els competidors, però les líders van aprofitar l’oportunitat per augmentar el seu avantatge.

La batalla interna del Cannondale ISB Sport va seguir el patró establert en les dues primeres etapes. Calderón i Kortekaas van destacar en les pujades, mentre que Figueras i Peretti van intentar reduir la distància en els descensos. Tot i això, les líders van mantenir la seva força en l’última pujada, afegint gairebé 7 minuts més al seu avantatge. De cara a l’etapa final, Cannondale ISB Sport lidera Cannondale ISB Sport 2 per 10 minuts i 35 segons.

En la cursa masculina, Hans Becking i Wout Alleman no van poder mantenir el lideratge. Scott Cala Bandida va prendre un avantatge de 23 segons al punt més alt de la cursa i el va estendre a 72 segons al Mont Màgic DH. Els espanyols van mantenir el ritme, reduint l’avantatge de BUFF Megamo i preparant la cursa per a un emocionant últim dia.

Sergio Mantecón de Scott Cala Bandida va destacar la dificultat de l’inici ràpid i les primeres pujades, però va veure una oportunitat quan l’equip BUFF Megamo va començar a tenir problemes. Amb l’últim dia a l’horitzó, esperen aprofitar l’avantatge i gaudir dels senders finals.

Continua llegint

POLIESPORTIU

Àlex Iscla, un adeu inesperat a dos mesos dels Mundials

El principal especialista en descens d’Andorra abandona la competició per falta de motivació, deixant la federació amb Arnau Graslaub com a gran esperança.

Publicat

el

Àlex Iscla en una competició / rfec

Quan falten menys de dos mesos per als Mundials de BTT a Andorra, el gran exponent andorrà en descens, Àlex Iscla ha decidit retirar-se. El ‘rider tricolor’ no competirà a Pal-Arinsal per falta de motivació a causa dels resultats, que no han estat els esperats.

Una decisió que la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC) ha rebut amb resignació, descartant qualsevol possible retorn d’Iscla. L’andorrà que va trobar una nova passió en la bicicleta, després d’una mala experiència en el món del motor, ràpidament va aconseguir resultats destacats, incloent-hi un podi al Campionat d’Espanya i una 18a plaça al Campionat d’Europa, que actualment són els millors resultats d’Andorra en descens en BTT.

Enguany, el ciclista s’havia concentrat en el descens, participant en la primera Copa del Món a Fort William, on va acabar en la 96a posició. I amb uns resultats poc esperats i el nou format de la Copa del Món que no ha acabat de convèncer, ha decidit posar fi a la seva carrera.

La retirada d’Àlex Iscla deixa un buit important en l’equip andorrà pocs mesos abans del Campionat del Món, una competició on Andorra esperava tenir una destacada participació gràcies al seu talent. La federació haurà de confiar ara en les capacitats i el potencial d’Arnau Graslaub per mantenir l’esperança viva en el descens.

El comunicat de la FAC, inclou que “La FAC lamenta la decisió presa per l’esportista i deixar clar que “un cop fer el pas, no podrà haver-hi marxa enrere” comentava Ivan Vila, director tècnic de la FAC. El Govern d’Andorra ja està al corrent d’aquesta decisió, en ser un esportista becat”.

Continua llegint

COA

Missé tornarà a ser president de la Federació Andorrana d’Atletisme

Josep Maria Missé seguirà una legislatura més al capdavant de la Federació Andorrana d’Atletisme després que només s’hagi presentat la seva candidatura

Publicat

el

El president de la federació andorrana d'atletisme, Josep Maria Missé, en una imatge d'arxiu /SFGA
Una imatge de Missé / Arxiu

Josep Maria Missé tornarà a ser president de la FAA, ja que la llista presidida per ell mateix és l’única que s’ha presentat a les eleccions. Tal com va avançar en l’entrevista a Andorra Esportiu TV, el fins ara president “té moltes ganes d’acabar tots els projectes iniciats i poder continuar al capdavant del càrrec”.

La llista presentada per l’actual president inclou Anna Achon de vicepresidenta, David Piñol de tresorer, Aina Cinca de secretària, a més de Mireia Molins, Sandra Olivé, Laurance Lestang, Raül González, Pau Blasi, Ignasi Villamayor, Marc Tramunt, Ferran Riu i Xavier Mujal.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST