La construcció del nou estadi d’Encamp de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), està a punt de finalitzar i es prepara per obrir les portes als primers partits. Segons ha explicat el secretari general de la FAF a Andorra Esportiu TV, David Rodrigo, ja s’ha establert una data aproximada per posar en marxa la nova instal·lació. “En teoria, a finals d’aquest any ja estarà disponible tot el que és la superfície del terreny de joc i els espais necessaris per a un partit de futbol,” ha detallat Rodrigo.
Tot i això, la FAF és prudent respecte a l’ús complet de l’estadi. Rodrigo ha indicat que no estarà totalment acabat fins a finals de febrer, quan es preveu la inauguració oficial. “La idea és que aquesta inauguració es pugui fer a principis de 2025, coincidint amb algun partit de la fase de classificació per al Mundial 2026,” ha afegit. El secretari ha destacat que la intenció és inaugurar l’estadi davant el rival de més entitat del grup, un enfrontament que potser serà amb seleccions com Espanya, França o Itàlia. Aquesta estrena seria una oportunitat per donar a conèixer la nova casa del futbol andorrà a nivell internacional i reforçar la presència d’Andorra en l’escenari esportiu europeu.
La FAF ja està planejant la inclusió de l’estadi en la Lliga Multisegur, la principal competició nacional. “La nostra intenció és que aquest estadi aculli els partits més rellevants de la lliga, sobretot aquells que juguem més coses,” ha explicat el secretari, assenyalant que la gespa i les instal·lacions permetran oferir una experiència única tant als jugadors com als aficionats. Tot i això, l’ús de l’estadi durant l’hivern podria ser més limitat, donades les condicions climàtiques del país. “Serà més factible utilitzar-lo a la primavera, tardor i estiu,” ha afegit.
Una infraestructura pensada per créixer i ser sostenible
L’estadi s’ha dissenyat per convertir-se en una peça clau per al desenvolupament del futbol a Andorra. “És un projecte que engresca molt la federació. Necessitem fer créixer el nostre esport i aquest estadi serà la nova casa del futbol andorrà,” ha subratllat Rodrigo, destacant la importància de tenir un espai adequat per als equips i seleccions nacionals. Amb una capacitat per a 6.000 espectadors, distribuïts en tres grades, el nou estadi oferirà unes instal·lacions modernes i adaptades a les necessitats del futbol actual.
A més, la FAF ha volgut que aquesta nova infraestructura sigui sostenible i respectuosa amb el medi ambient. L’estadi comptarà amb un sistema de recollida d’aigua de pluja amb una capacitat de 250.000 litres, que permetrà aprofitar aquest recurs per al manteniment de la gespa i altres usos. També s’han instal·lat plaques solars amb una potència de 200 kW, que generaran energia per a les instal·lacions. “Hem apostat per la sostenibilitat, incorporant elements que ens permetin reduir l’impacte ambiental de l’estadi,” ha explicat Rodrigo. La il·luminació LED i l’ús de sistemes d’aerotèrmia són altres mesures que contribueixen a fer d’aquest projecte una infraestructura moderna i sostenible.
Rodrigo ha volgut ressaltar que aquest projecte va més enllà del creixement esportiu. “Nosaltres sempre estem oberts a ajudar, no només les entitats esportives, sinó també la societat,” ha destacat, explicant que la federació busca que l’estadi esdevingui un espai de referència no només per als jugadors i equips, sinó també per la comunitat andorrana. “Aquest estadi pot aportar molt al país, i no només a nivell esportiu. Volem que sigui un motor de promoció de valors esportius i socials,” ha afirmat.
Despiece de Noticia
L’estadi de 14 milions de la FAF, impulsat pel gran suport de la UEFA i la FIFA
El projecte de l’estadi ha afrontat nombrosos obstacles econòmics, especialment a causa de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna. Inicialment, el pressupost estava fixat en 8 milions d’euros, però l’augment dels costos va fer que aquesta xifra s’incrementés fins als 14 milions. “Ens vam trobar amb un canvi radical de l’escenari econòmic,” ha assenyalat David Rodrigo, secretari general de la FAF.
Davant d’aquest repte, la FAF es va veure obligada a replantejar el projecte i buscar finançament addicional. El suport de la UEFA i la FIFA va ser fonamental per poder tirar endavant. “Amb aquestes ajudes vam poder assegurar-nos el finançament necessari,” ha destacat Rodrigo. De fet, gairebé el 90% del cost total ha estat cobert gràcies als programes Forward 3.0 i Hat-Trick 6.
A més del suport econòmic, la UEFA i la FIFA també van contribuir en la planificació i l’adaptació de l’estadi per complir amb els estàndards internacionals. “Vam haver de reorganitzar el projecte i centrar-nos en l’essencial per fer-lo realitat, però sempre seguint les directrius d’aquestes organitzacions,” ha afegit Rodrigo. Aquesta col·laboració ha permès que l’estadi sigui una infraestructura moderna, preparada per al creixement del futbol andorrà, i que pugui acollir esdeveniments esportius de gran rellevància.