Descobreix l’FC Ballkani: la nova força del futbol kosovar

La UE Santa Coloma busca jugar contra la història recent europea del Ballkani, el campió de Kosovo

El Ballkani en un partit l'any passat a la fase de grups de la Conference League / UEFA

Aquesta nit a les 20 h, la UE Santa Coloma s’enfronta a un rival amb una història recent encomiable en els tornejos continentals a l’Estadi Nacional: l’FC Ballkani de Kosovo. Un equip que representa un país que busca consolidar-se en les competicions europees i que el seu futbol a poc a poc es mostra amb més força dins del panorama europeu.

Fundat l’any 1947 sota el nom de Rinia, el Ballkani va néixer de l’esforç de diversos atletes locals amb l’objectiu de participar en competicions nacionals. El 1965, el club va canviar el seu nom a l’FC Ballkani després de l’adquisició per part de l’empresa Siuva Rick Chemical and Rubber Industry, marcant l’inici d’un ascens gradual en el sistema de la Lliga Iugoslava. Durant les dècades següents, el club es va establir com a membre regular de la Lliga Provincial de Kosovo i va jugar en el sistema de lligues de l’Associació de Futbol de Iugoslàvia.

Als seus orígens, l’equip del nord de Kosovo jugava els seus partits a l’estadi local de Suva Reka, un recinte modest amb una capacitat que amb prou feines supera els 1.500 espectadors. Tot i això, quan disputa competicions europees, el club trasllada els seus partits a l’estadi de la capital, Prishtina. Aquest estadi, més gran i modern, té capacitat per a 13.500 espectadors, oferint una infraestructura més adequada per als partits de gran magnitud.

Kosovo, una lliga en creixement

El Ballkani campió de la Superlliga Kosovar / FC Ballkani

El futbol a Kosovo ha vist una evolució significativa des de la seva independència. La Superlliga de Kosovo es va establir oficialment el 1945, però va adquirir reconeixement internacional després de la declaració d’independència del país el 2008 i la seva posterior admissió a la FIFA i la UEFA el 2016. Aquesta inclusió ha permès als clubs kosovars competir en tornejos europeus i millorar la seva infraestructura i talent local.

El Ballkani s’ha convertit en el club més important de Kosovo en els darrers anys, obtenint cada cop més seguidors amb l’objectiu de desbancar al Prishtina, l’equip de la capital, que històricament ha estat el club amb més títols de lliga. El Prishtina ha dominat el futbol kosovar durant dècades, però l’ascens del Ballkani està canviant la dinàmica del futbol al país.

Una fase de grups històrica

Celebració del primer gol del Ballkani en una fase de grups / FC Ballkani

Parlar de les prèvies a Europa, és narrar històries d’equips modestos que van deixant una empremta en el futbol europeu. Aquest també és el cas del conjunt kosovar i el seu èxit tan recent, que va començar la temporada 2021-22, quan es van coronar campions de la Superlliga de Kosovo per primera vegada en la seva història. Un assoliment que els va donar el dret de disputar les rondes prèvies de la Champions League.

Encara que van caure en el seu primer enfrontament contra el Zalgiris de Lituània, el seu rendiment a la UEFA Conference League va ser notable. Van avançar superant equips com La Fiorita de San Marino, el Klaasbicar de les Illes Fèroe i l’Xpu de Macedònia del Nord, convertint-se en el primer equip de Kosovo en jugar una fase de grups en competicions europees.

En el seu grup a la Conference League, l’FC Ballkani es va enfrontar a rivals com el Slavia Praga de República Txeca i el Sivaspor de Turquia, demostrant un nivell competitiu que pocs esperaven. Aquest any, han reafirmat el seu domini a Kosovo guanyant la lliga per tercera vegada consecutiva i ara es presenten novament a la Champions League, davant de la UE Santa Coloma, que només viu la seva primera experiència en la màxima competició de clubs continental.

AE TV

Nico Ratti: “He rebut ofertes, però em quedo on em sento a casa”

El porter que va ser el millor jugador de la temporada passada, votat per la nostra audiència, afronta la nova campanya amb l’ ambició d’aconseguir l’ascens

Nico Ratti a l'estadi Comunal / AE

Nico Ratti, un dels grans protagonistes de la temporada passada amb l’equip tricolor del FC Andorra, s’ha guanyat un lloc especial en el cor de l’afició. La seva dedicació, les seves aturades i el seu lideratge dins i fora del camp li han valgut la primera edició del Trofeu Carlemany, un premi que Andorra Esportiu atorga al jugador més destacat de la temporada.

Ratti, visiblement emocionat, ha rebut el guardó agraint a tots aquells que l’han votat i han reconegut el seu treball. “Aquest premi significa molt per a mi, perquè reflecteix l’afecte i el suport de l’afició. És un honor rebre aquest reconeixement”, expressa amb un somriure.

“Primer de tot, moltes gràcies pel premi i a la gent que m’ha votat. Afrontem la temporada amb molt d’optimisme”, declara Ratti. Tot i les dificultats de la campanya anterior, on l’equip va lluitar per mantenir la categoria, el porter està convençut que aquest any serà diferent gràcies a la creació d’un grup sòlid i amb jugadors experimentats i amb fam de victòria. “L’any passat va ser dur perquè volíem mantenir la categoria, però va ser difícil per com es va donar tot l’any. Però estem il·lusionats, estem creant un grup molt bo, amb jugadors contrastats de la categoria i amb fam. Això és el que em dona més tranquil·litat i més optimisme per aquest any“, afegeix amb confiança.

Un jugador de casa que aposta per mantenir-se

A nivell personal, el porter revela que ha tingut ofertes per jugar a la Segona Divisió, però ha decidit quedar-se al conjun tricolor. “Estic ben valorat, estic a casa. Em trobo molt identificat amb el club. Crec que va pesar més això, i seguim unes temporades més d’aquí.” Ratti reflexiona sobre la seva trajectòria i el seu compromís amb l’equip andorrà, destacant la importància de sentir-se apreciat i recolzat pel seu club. “Aquí he trobat una segona família i això és molt important per a mi”, destaca amb emoció.

Pel que fa a la seva competència amb Oller a la porteria, Ratti es mostra segur. “Jo aquí, per mèrits propis he demostrat que tinc nivell per estar a la porteria. La porteria està ben coberta, el míster decideix, i ja et dic, estic amb molta confiança i moltes ganes de poder donar el màxim aquest any.” El porter elogia les qualitats del seu company i subratlla la bona relació que mantenen, fet que considera crucial per al bon funcionament de l’equip. “Ens portem molt bé i ens ajudem mútuament a millorar cada dia”, explica.

Em marco l’ascens com a objectiu aquesta temporada”

L’arribada del tècnic Ferran ha caigut en glòria a l’equip. Nico destaca la continuïtat i l’ambició que aquest aporta al grup. “És una persona que té molta ambició, moltes ganes de treballar, de mostrar, i això ens ho transmet a nosaltres. Crec que la seva idea de joc i la seva manera d’entendre el futbol es beneficiarà moltíssim.” Ratti remarca que el missatge del tècnic està calant profundament en els nous jugadors, creant una dinàmica molt positiva dins del vestuari. “Els nous que estan arribant i la gent contrastada estan assimilant molt bé el seu missatge. Tots anem a una”, explica amb entusiasme.

Amb un objectiu clar en ment, l’argentí és contundent: “Jo em marco l’objectiu, l’ascens. Hem de ser conscients que és una categoria molt difícil. Cada partit va ser molt complicat. Però s’ha de mostrar cada cap de setmana, així que haurem de tocar els peus a terra.” El porter insisteix en la importància de la humilitat i la constància per assolir els objectius de l’equip. “Sabem que serem un equip que estarà dalt, amb l’ambició que tenim. Però hem de demostrar-ho al camp cada cap de setmana”, diu amb fermesa.

Finalment, expressa el seu suport als equips andorrans que competeixen a Europa, destacant el creixement del futbol al país: “Desitjar-li el millor als equips d’Andorra, que continuïn aquesta línia, pujant el nivell i, sobretot, aconseguint coses importants. Això farà que el nivell d’Andorra continuï pujant més.” Ratti recorda els seus inicis i compara la situació actual del futbol andorrà amb la de la seva època, ressaltant els progressos i els èxits recents. “El nivell actual és molt superior al de quan vaig començar, i això és molt positiu per al futbol del país”, conclou amb orgull.

FC ANDORRA

Josep Cerdà, un extrem amb ganes de sumar

L’ex de la Ponferradina ha deixat clar que l’objectiu és tornar a pujar

Cerdà a l'estadi NAcional / FCA

“Sóc un extrem que es considera que vol ser protagonista” asseverava ahir Josep Cerdà en l’acte de presentació com a nou jugador de l’FC Andorra. La nova incorporació del club tricolor va remarcar ahir sobre la gespa del Nacional que arribava a la plantilla tricolor amb la voluntat de sumar forces per assolir l’objectiu de la temporada: “tornar a pujar a Segona”.

“Crec que tothom sap que la idea del club és tornar a pujar, els jugadors també ho pensem individualment, encara és aviat i hi haurà temps per parlar-ne” remarcava l’extrem que ja sap el que és disputar un play-off d’ascens a Segona Divisió. “Per mi, els dos anys a la Ponferradina em donen molta experiència” insistia ahir.

Cerdà és un “extrem que pot donar molta profunditat i que pot ugar a cama canviada com a cama natural” –destacava el propi jugador–. “Tant de bo pugui fer aquest any bons números de gols i assistències; els primers dies han estat bons adapatant-nos, l’equip és molt bo i de veritat està anant tot molt bé” va concloure.

Nova samarreta

D’altra banda, ahir el club també va presentar la segona nova equipació per a la temporada 2024-2025. Amb un color vermell, la nova samarreta vesteix també una bandera tricolor que servirà també per aquells duels en el cas que calgui una primera equipació alternativa.

Maneta de l’Inter a ritme de Domi i Guillaume (5-1)

Un doblet de Guillaume a la primera part i un altre de Domi Berlanga a la segona han estat decisius per la victòria contundent dels escaldencs

Guillaume López celebrant el primer gol de l'Inter / Inter d'Escaldes

El partit de tornada entre l’Inter d’Escaldes i el Velez Mostar ha començat amb molta intensitat al Nacional. Des del primer minut, els dos equips han buscat la porteria rival, amb una primera ocasió de l’Inter que ha acabat en córner, seguida d’una ràpida resposta del Velez, però Adri Muñoz ha aturat el xut dins de l’àrea sense problemes. Els primers minuts han estat marcats per un joc obert i de poc control per part dels dos equips, sense un clar dominador al camp.

A mesura que avançava la primera part, l’Inter ha intentat dominar més la possessió de la pilota davant un equip bosnià ben organitzat en defensa. Adri Muñoz ha estat decisiu en diverses ocasions, evitant el primer gol del Velez amb una aturada destacada a un xut potent de Milnaric des de fora l’àrea. Tot i aquest domini de pilota, l’Inter ha trobat dificultats per crear ocasions clares fins que els visitants han tingut una gran oportunitat d’avançar-se amb un penal, que Haskic ha fallat estavellant la pilota al pal, salvant així els escaldencs.

Just abans del descans, l’Inter ha aprofitat dues ocasions per encarrilar l’eliminatòria. Guillaume López ha marcat el primer gol després d’aprofitar una errada defensiva de Bajric, i pocs minuts després, ha anotat el segon gol amb una bona centrada de Jilmar per la dreta, que Domi Belranga ha deixat passar perquè Guillaume batés al porter Hadzikic. Amb aquest doblet del francès, l’Inter se’n ha anat al descans amb un avantatge de 2-0 i posant-se en una posició favorable per a la segona part.

La segona part ha començat amb l’Inter buscant sentenciar el partit, però ha estat el Velez qui ha retallat distàncies amb un gol d’Orec al minut 52. La resposta de l’Inter ha estat ràpida i contundent, amb Domi Berlanga marcant el tercer gol al minut 56 amb una gran rematada. Tot i els intents del Velez per tornar a entrar en el partit, l’Inter ha mantingut el control del joc, i amb un Adri Muñoz realitzant grans aturades.

Els minuts finals han estat dominats per l’Inter, que ha buscat ampliar encara més el seu avantatge. Després de diversos canvis, incloent-hi la sortida de Guillaume, l’heroi del primer temps. L’altre protagonista, Domi Berlanga ha fet el quart al minut 83, després d’una passada assegurant la golejada. L’equip escaldenc ha continuat defensant-se bé davant els atacs del Velez i ha acabat de rematar la feina amb un cinquè gol de Sasha, amb una assistència de Domi.

L’Inter d’Escaldes que se suma a l’èxit de la UE Santa Coloma, i jugarà com a mínim una ronda més a la Conference League. Les actuacions destacades de Guillaume López i Domi Berlanga, han estat decisives perquè els de Felip Ortiz puguin jugar la següent ronda, on ja espera un rival temible, com és l’AEK d’Atenes.

L’Atlètic no pot amb el Dudelange i queda fora d’Europa

Els escaldencs han caigut a la tornada després d’encaixar dos gols al segon temps

Un moment del partit

No ha pogut ser. L’Atlètic Escaldes no ha pogut remuntar l’eliminatòria davant el Dudelange després de caure per 2-0 en el duel de tornada.

El partit s’ha mantingut al llarg dels primers 45 minuts en els quals cap dels dos equips ha pogut trobar porteria.

Al segon temps, Hadji ha acabat de sentenciar una eliminatòria que ja venia amb l’avantatge pels locals per la mínima del d’anada. Des del punt de penal Hadji ha anotat el primer pel Dudelange, mentre que en el 79 ha acabat de matar als escaldencs amb el segon.

Amb aquest resultat, l’Atlètic d’Escaldes queda fora de la Conference League i de les competicions europees.

FINAL: Inter d’Escaldes 5-1 Velez Mostar | Partit de tornada | UEFA Conference League

Segueix el minut a minut del partit de tornada entre el conjunt escaldenc i el bosnià. Els d’Ortiz busquen passar de ronda després de l’empat 1-1 a Bòsnia

Imatge94′Final! Guanya l’Inter d’Escaldes que passa a la segona ronda de la Conference League
Imatge93′GOOOOOOL DE L’INTERRRR!!! GOL DE SASHAAA! Marca el cinquè l’Inter d’Escaldes!
Imatge90′Es jugaran 4 minuts més al Nacional
Imatge83′Groga per Domi per treure’s la samarreta
Imatge83′GOOOOOOLLL DE DOMI BERLANGAAA!!!! DOBLET DE DOMI! Quart de l’Inter d’Escaldes que acaba de rematar la feina
Imatge80′Surt Guillaume l’home del partit, després d’un doblet que ha donat mitja eliminatòria al conjunt escaldenc
Imatge79′Canvis a l’Inter. Entren: Àlex Sánchez i Sasha Andreu Surten: Alonso i Guillaume
Imatge77′Ho intenta el Velez, però s’està defensant molt bé els de Felip Ortiz
Imatge73′Reclama un penal l’Inter sobre Viti, l’àrbitre no xiula res
Imatge69′Ha tingut una altra l’Inter! Després d’una centrada de De La Torre, per poc no ha marcat Feher
Imatge67′Targeta groga per Orec per protestar.
Imatge65′ATURAAA ADRIIII! Bona volea de Mujan, que s’ha topat amb una bona estirada del porter escaldenc
Imatge64′Canvi a l’Inter. Entra: Viti Martínez Surt: Joanet
Imatge63′HA TINGUT L’INTERRR EL QUART! Ha rematat De la Torre dins de l’àrea, però el xut ha marxat desviat
Imatge57′Últim canvi al Velez. Entra: Lohan Surt: Milnaric
Imatge56′GOOOOOOOOLLL!! GOL DE DOMI BERLANGAAAAA!!!!! Reacciona bé el conjunt escaldenc. Joanet en el costat dret ha fet una passada enrere a Domi i el davanter l’ha clavat al escaire
Imatge54′L’HA TINGUT L’INTER! Ho ha provat Joanet des de fora de l’àrea, però la pilota ha marxat un pèl desviada
Imatge52′Gol del Velez. Marca Orec. Una errada de l’Inter en defensa, no ha aconseguit refusar la pilota i el lateral ha enganyat a Adri Muñoz per retallar distàncies
Imatge48′Ha sortit bé l’Inter que busca el tercer i rematar la feina
Imatge45Canvis al Velez. Entren: Jevtovic, Mujan Orec Surten: Sujlic, Halilovic i Haskic
Imatge45′Comença la segona part al Nacional!
Imatge48′Final de la primera meitat. Guanya l’Inter 2-0, en tan sols dos minuts, Guillaume López ha fet un doble i encarrila l’eliminatòria
Imatge46′Aprofita una centrada de Jilmar per la dreta, Domi la deixa passar i Guiilaume al segon pal ha batut a Hadzikic
Imatge46′GOOOOOOOOOOL! DOBLET DE GUILLAUMEEEEE!!!!! MARCA EL SEGÓN L’INTERR!
Imatge43′GOOOOOOOOOOL!!! GOOOL DE GUILLAUMEEE!!! Aprofita una errada defensiva el davanter francés i tot sol davant del porter, no ha perdonat
Imatge38′Havien tret groga a Feher en l’acció del penal.
Imatge38′AL PAAAAAAL!!!!! SE SALVA L’INTER! Haskic ha buscat un xut potent que s’ha topat amb el pal dret.
Imatge37′Penal. Penal pel Velez Mostar. Sikalo ha caigut dins de l’àrea després d’una empenta de Feher.
Imatge34′De moment poques ocasions dels dos equips. L’Inter que s’estira una mica més, però sense fer molt de perill
Imatge32′Confirmat canvi a l’Inter. Entra: De La Torre Surt: Jean-Luc
Imatge31′Semblà que Jean-Luc pot sortir per lesió. Entrarà Ángel de la Torre que ja està preparat
Imatge28′Targeta groga a Minaric per una entrada dura a Jilmar. Abans l’havia rebut Haskic per protestar
Imatge25′Canvi al Velez Mostar. Entra: Bajric Surt: Savic. Marxa el defensa després d’un cop al cap amb una acció fortuïta amb Joanet
Imatge24′Ho intentava de córner l’Inter, per poc no l’ha engaltat Adri Gallego.
Imatge20′Pausa d’hidratació al Nacional. Intenta Ortiz dona alguna consigna. Necessita l’Inter apropar-se més a l’àrea rival i ser més vertical
Imatge17′Ho intenta l’Inter, però està molt ben col·locat el Velez a darrere
Imatge15′Reclamava un penal Guillaume, l’árbitre ha assenyalat córner
Imatge11′Aturaaaa Adriiii!!! L’ha tingut el Velez des de fora l’àrea. El porter escaldenc ha evitat el primer gol, després d’un xut potent de Milnaric
Imatge10′Ara intenta l’Inter dominar més la pilota i el Velez es coloca en bloc baix
Imatge8′Uns 200 seguidors del Velez a la graderia fent molt de soroll al Nacional
Imatge5′Primers minuts de poc control per part dels dos equips, per l’instant cap dominador
Imatge2′ATURAAAAAAA ADRIII! Ha començat boig el partit. Primer una ocasió de l’Inter que ha acabat en córner i ara ha estat Haskic dins de l’àrea ha rematat, però Muñoz ha aturat sense complicacions
Imatge1′Primer apropament de l’Inter a la porteria rival. Primer córner pels escaldencs
Imatge0′Arranca el partit al Nacional. Comença el partit de tornada!
Imatge17:55Hi ha un canvi d’última hora a l’Inter. Surt Marc Caballé de l’onze inicial per lesió i entra Hamza pel seu lloc
Imatge17:55L’Inter va poder arrancar un empat en el partit d’anada 1-1 i semblà favorit per emportar-se l’eliminatòria
Imatge17:55Surten els 22 protagonistes a la gespa de l’Estadi Nacional. Tot llest perquè rodi la pilota al Principat
Imatge17:45Marxen els jugadors de tots dos equips als vestidors, això començarà en uns instants
Imatge17:37L’Inter d’Escaldes sortirà amb: Adri Muñoz, Adri Gallego, Alonso, Feher, Camilo Puentes, Jilmar Torres, Domi Berlanga, Marc Caballé, Joal Lopez, Jean-Luc i Guillaume López
Imatge17:35Bona tarda i benvinguts al minut a minut del partit de tornada entre l’Inter d’Escaldes i el Velez Mostar.