Connect with us
Gemelson Vieira, migcampista de l'Atlètic Club Escades / ACE Gemelson Vieira, migcampista de l'Atlètic Club Escades / ACE

FUTBOL

Gemelson: “Els jugadors necessitem més protecció”

El migcampista escaldenc afronta la seva sisena temporada al Principat, el que veu molt marge de millora per fer salt al professionalisme definitiu

Gemelson Vieira, migcampista de l'Atlètic Club Escades / ACE

Publicat

el

Arribats ja a la jornada 7, la lliga Multisegur en deixa resultats sorprenents i equips que comencen a marcar diferencies com la UE Santa Coloma, que suma set victòries en set partits. És cert, que el futbol andorrà creix de mica en mica i està en plena transformació, però encara té forats negres que s’han de tapar per augmentar la professionalitat del futbol al Principat. Els recents casos del Sant Julià i la UE Engordany, se sumen a Lusitans en el passat en una llista de clubs històrics que han baixat a la penombra per una mala gestió financera.

De tot plegat parlem a Andorra Esportiu amb Gemelson Vieira. El migcampista que va ser campió l’any passat amb l’Atlètic Club d’Escaldes, analitza la situació que s’ha viscut dins del conjunt escaldenc, on els canvis tan grans en la plantilla han perjudicat en l’inici de lliga. Tot i això, en els últims partits semblen haver retrobat la seva millor versió i ja s’enfilen en la classificació amb vista a les posicions de dalt.

Pregunta: Com et trobes en aquest principi de temporada personalment?

Gemelson Vieira: “Personalment, em trobo bé, però sí que és veritat que un podria estar molt millor. No estic comptant potser amb els minuts que esperava o que almenys m’agradaria. Però continuo treballant.”

Pregunta: Ha estat un inici molt difícil per a l’equip, també hi ha hagut molts canvis en la plantilla. Com valores aquesta situació, que és el que ha costat més d’assimilar?

G.V: “Si evidentment ha estat molt difícil per a tots, perquè no estem on hauríem d’estar o on ens agradaria estar. Però cal contar que ha canviat gairebé tota la plantilla i han vingut jugadors molt joves, però són nous en lliga i necessiten adaptar-se a les condicions de la competició. No és fàcil, perquè l’any passat teníem jugadors amb experiència en la lliga com Víctor Alonso o Hamza i això vulguis o no també és un factor clau.”

Pregunta: Creus que el canvi tan gran en la plantilla, ha pogut afectar?

G.V: “És clar que sí, és el que et deia, l’any passat vam ser campions perquè teníem un gran equip, amb jugadors consolidats a Andorra. Ara sí que és cert, que els jugadors que han vingut, tenen molta qualitat, però aquesta lliga té les seves peculiaritats i no entenc que no és fàcil, perquè a mi també em va passar. A més, quan no hi ha confiança dins del vestuari, les coses es compliquen més, però jo penso que a poc a poc ho remeiarem”.

Pregunta: Consideres que teniu millor equipo enguany o l’any passat en el qual vau ser campions?

G.V: “A veure jo opino que no tenim mal equip enguany. Potser la diferència és que som més joves i possiblement pequem en la inexperiència. Però òbviament quan vam ser campions teníem noms importants i amb molt de recorregut”.

Pregunta: T’agrada aquesta lliga amb més equips?

G.V: “M’agrada, és una bona feina feta per la FAF, crec que li dona més competitivitat a la lliga. Abans érem tres equips que lluitàvem per Europa o pel títol i ara hi ha molt més en l’equació. Però sí que és cert, que ara ja es comencen a veure diferència, en les quals els equips de dalt amb els que han pujat enguany. També no tenen el mateix pressupost i és normal”.

Pregunta: Quins equips veus candidats al títol i per què?

G.V: “Considero que nosaltres serem aquí en la lluita al final. És veritat que no hem començat bé, però som els actuals campions i tots ens volen guanyar. Encara que mires equips com l’Inter i el Santa Coloma que sempre són els favorits, perquè tenen plantilles molt bones. I clar, ara se t’ajunta que la UE Santa Coloma, ho guanya tot i els veus molt enfocats a poder aconseguir-ho. Per tant, aquests quatre clubs crec que som els que ens barallarem al final”.

Pregunta: Què ha de tenir la lliga per a ser encara més professional?

G.V: “Haig de dir que hem evolucionat molt des que vaig arribar, però encara falten detalls importants. Per exemple, suposo que manca més treball quant a publicitar la lliga, millorar la seva imatge, sobretot en els partits. Els representants, quan veuen partits d’Andorra, de seguida no veuen el vídeo per l’aspecte de Borda Mateu. Ells es fixen en els camps en els quals jugues, per a veure el nivell de la competició i clar veuen un parc amb nens, vaques per darrere i queda una mica estrany. Aquí la solució poden ser unes lones com en el Nacional, li donaria un altre toc més professional i també ‘obligues’ la gent a veure’l també des de la graderia. Són detalls molt petits però valuosos”.

Pregunta: Les situacions del Sant Julià i de l’Engordany, Creus que s’ha actuat bé? O què faries tu sobre aquest tema?

G.V:“Lamentablement, jo he viscut una situació similar, quan vaig estar en el Lusitans i encara no he rebut res de tot allò. Penso que la federació podria haver fet més, però també a Andorra no hi ha un sindicat de jugadors forts. Sí que hi ha l’AFA, però no té el mateix poder que a Espanya, Portugal o la mateixa Malta, que és un país petit. El primer perjudicat som els jugadors i hauria d’haver-hi un fons garantit per nosaltres o almenys controlar als clubs abans de començar la lliga, veient si són sostenibles financerament”.

Pregunta: Com recordes aquell moment en el Lusitans, quan ja no hi ha diners?

G.V: “Un moment molt dolent, a més va ser just quan arribi a Andorra. Tot anava bé, hi havia un molt bon equip, amb grans jugadors i estàvem a quatre punts de l’Inter. De sobte comencem a no rebre diners, no ens van donar explicacions, molts que vivíem en el mateix edifici, ens quedem sense llum, sense aigua, una situació surrealista. Hi havia jugadors amb nens i família, que no podien tirar endavant i es van quedar sense res. Una pena la veritat, per això fan falta canvis perquè continua passant”.

Pregunta: Als teus 31 anys, si poguessis canviar alguna cosa del passat, equips on poder jugar, un club en el qual has somiat poder fitxar. Que canviàries?

G.V: “Sí, canviària algunes coses. Algunes decisions que vaig prendre que igual a l’inrevés hagués estat diferent. I com és obvi, com tot jugador vols jugar en els millors equips, s’ha de somiar sempre en gran. Però no em penedeixo d’on estic, he fet bé de quedar-me aquí”.

Pregunta: Com definiries el jugador andorrà? 

G.V: “Els jugadors andorrans tenen molta qualitat, evidentment no poder dedicar-se al cent per cent al futbol i és més complicat. Penso que s’hauria de treballar millor en les seves condicions com a futbolistes, haurien de poder pensar 24 h en futbol com ho fem molts de nosaltres. Mentre ells treballen, els que vivim això anem al gimnàs, tenim més descans i això influeix evidentment també quan van a la selecció. Opino que si tinguessin la mateixa oportunitat que jo, la selecció seria molt més potent”.

Pregunta: Si tinguessis l’ocasió de jugar en la selecció, et faria il·lusió?

G.V: “És clar que em faria molta il·lusió, poder representar un país que m’ha donat tantes oportunitats. Lamentablement, és un país limitat en aquest aspecte respecte a altres països com Malta o Luxemburg, en les quals jugadors estrangers que fa temps que estan allí representen a la selecció. Jo crec que hi ha molts jugadors que millorarien la selecció, mateix Rubén Bover, que competeix a alt nivell, o Nico Ratti, ja generes un altre impacte. Però fins i tot hi ha jugadors de la lliga que podria elevar el nivell també, és una oportunitat que considero que es podria treballar més”.

Continua llegint
Clicka per comentar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FC ANDORRA

Iago López, en l’òrbita de l’FC Andorra

El lateral dret, que ha finalitzat el seu contracte amb el club madrileny, també ha despertat l’interès del Real Múrcia, tot i que ha descartat aquesta opció.

Publicat

el

Iago López amb l'AD Alcorcón / ADA

L’FC Andorra ha posat els ulls en Iago López, el lateral de l’Alcorcón, que ha finalitzat el seu contracte amb el club madrileny i està buscant nou destí. Segons ha pogut saber Andorra Esportiu, el jugador de 25 anys està considerant les seves opcions per a la temporada vinent, i l’interès del club andorrà és una de les possibilitats que més valora.

Malgrat que el Real Múrcia també havia mostrat interès en el jugador, segons ha avançat Cazurreando.com, Iago López ha decidit descartar aquesta opció, tal com ha pogut confirmat Andorra Esportiu. Aquesta decisió deixa l’FC Andorra en una posició favorable per considerar una oferta per aconseguir els serveis del lateral.

Tot i que encara no hi ha una oferta formal sobre la taula, l’interès del club andorrà és evident i per part del jugador també, un fet que en les últimes hores ha fet acostar les postures. La possible incorporació d’un jugador amb les seves característiques podria reforçar la defensa i donar més opcions tàctiques a Ferran Costa.

El lateral dret ha tingut una temporada notable amb l’Alcorcón durant el curs 23/24, destacant per la seva solidesa defensiva i la seva contribució en atac. En la darrera temporada, López ha disputat 34 partits de lliga, ha marcat 2 gols i ha proporcionat 5 assistències, demostrant ser una peça clau en l’esquema del conjunt madrileny. La seva capacitat per jugar tant de lateral dret com de carriler ha cridat l’atenció de diversos clubs entre ells l’equip tricolor.

Continua llegint

FUTBOL

L’Inter cau amb el Maccabi Haifa en la prova abans de la Conference (3-1)

Malgrat una primera part equilibrada i dos penals a favor, l’equip andorrà no pot superar l’experiència i el ritme de competència dels israelians

Publicat

el

Un instant del partit / ICE

L’Inter d’Escaldes ha estat disputant diversos partits amistosos en les darreres setmanes, però el d’ahir ha estat especialment significatiu enfront d’un rival de gran envergadura com el Maccabi Haifa. Jugat a Girona, aquest matx ha servit com a preparació crucial per al proper compromís de l’Inter en la prèvia de la Conference League, que tindrà lloc el dijous vinent.

En un partit molt disputat, l’Inter d’Escaldes ha caigut davant el Maccabi Haifa per 3-1. Tot i una primera part equilibrada, el marcador ja reflectia un 2-0 a favor dels israelians, gràcies als gols aconseguits als minuts 43 i 45, aquest últim mitjançant un penal força dubtós.

La segona part ha estat testimoni de molts canvis, però l’Inter d’Escaldes ha aconseguit empatar temporalment el partit gràcies a un penal transformat per Adri Gallego al minut 75. Tot i l’esforç i una actuació notable en línia ofensiva i defensiva, l’equip andorrà ha acabat cedint davant l’empenta del Maccabi Haifa, que ha marcat un tercer gol des del punt de penal.

Adri Gallego, autor del gol de l’Inter, ha destacat la importància del partit com a preparació per a la prèvia de la Conference League que comença la setmana vinent, contra un rival molt dur, el Velez Mostar. “Ha estat un bon test per treballar tot el que hem entrenat,” ha dit Gallego. “Crec que hem estat bastant bé en línia ofensiva i defensiva, i tot i la derrota, ens emportem aspectes positius d’aquest partit.”, ha asseverat el defensa.

Continua llegint

FC ANDORRA

L’FC Andorra compleix els requisits d’una Primera RFEF professionalitzada

El club un cop coneguts els requisits pot assegurar la seva participació en la competició

Publicat

el

Imatge de l'equip al Nacional / FCA

L’FC Andorra ja coneix a més a més dels grups de competició quins són els requisits establerts per la Primera RFEF per a la temporada 2024/25. Pel que fa al pressupost, el club tricolor supera àmpliament el mínim requerit d’1,5 milions d’euros, ja que en la darrera temporada va disposar de 8 milions, i l’any en què van disputar la Primera RFEF, van tenir un pressupost de 3,5 milions d’euros.

Aquesta temporada, el club tricolor jugarà al Nacional, l’únic estadi del país amb capacitat mínima de 3.000 espectadors, que també compleix amb els requisits de lluminositat per a partits nocturns (mínim de 600 luxes) i disposa de gespa natural. Si el club no hagués pogut jugar al Nacional, hauria hagut de buscar un estadi fora del país, ja que cap altre estadi andorrà compleix els requisits.

Els requisits per a jugar en la Primera RFEF 2024/25 inclouen:

  1. Estadi amb capacitat mínima de 3.000 espectadors.
  2. Pressupost mínim d’1,5 milions d’euros.
  3. Gespa natural. Els equips recentment ascendits que no compleixin aquest requisit tindran fins al 15 de gener de 2025 per adaptar-se.
  4. Il·luminació suficient per a la disputa de partits oficials en horari nocturn, amb una lluminositat mínima de 600 luxes.
  5. Màxim de 17 llicències de categoria “P” (professionals) per a jugadors majors de vint-i-tres anys, amb els corresponents costos econòmics i requisits laborals.

Novetats en el Reglament de la Competició

La Primera RFEF ha introduït diverses novetats significatives en el reglament de la competició per a la temporada 2024/25. Un dels canvis principals afecta directament la confecció de les plantilles dels clubs. A partir de la pròxima temporada, els equips podran tenir fins a 25 fitxes del primer equip, destinant 18 d’aquestes a jugadors majors de vint-i-tres anys, mentre que les set restants hauran de ser ocupades per futbolistes sub-23. Aquesta modificació permetrà que cada equip pugui incorporar fins a dos jugadors experimentats més que la temporada anterior, fet que incrementarà significativament el nombre de moviments en el mercat de fitxatges.

Segons el nou reglament de la competició: “Els clubs podran obtenir un número màxim de 25 llicències de futbolistes en la seva plantilla, de les quals, no podrà haver-hi més de 18 majors de 23 anys havent de ser la resta menors de la citada edat, computant-se les altes i les baixes que es poguessin produir al llarg de la temporada, de tal forma que la plantilla mai pot estar composta per més de 18 futbolistes majors de 23 anys.”

Aquestes novetats en el reglament busquen millorar la competitivitat i les condicions dels equips de la Primera RFEF, assegurant una competició més equilibrada i professionalitzada.

Llicències de Categoria “P”

Les normes federatives imposen un màxim de 17 fitxes tipus P, és a dir, jugadors majors de 23 anys, amb uns costos que poden anar dels 20.000 als 35.000 euros en funció dels ingressos que el club rebi posteriorment dels drets televisius. Tots aquests jugadors hauran de tenir contracte a jornada completa i estar donats d’alta a la Seguretat Social. A més, per a la seva inscripció, el club haurà d’aportar un aval bancari de 200.000 euros. La Federació Espanyola de Futbol també inclou clàusules de control financer per evitar que cap club especuli amb pressupostos que posteriorment no es puguin complir, garantint així una competició més equitativa i rigorosa econòmicament.

Continua llegint

FUTBOL

Lluís Cruz: “Era incomprensible que desaparegués el futbol sala de la nit al dia”

La decisió de la FAF de reduir el nombre d’equips de l’ENFAF genera preocupació entre els entrenadors i jugadors, especialment en el futbol sala

Publicat

el

Un instant d'un entrenament de l'Enfaf femení aquesta temporada / ENFAF

Dimarts al matí, la Federació Andorrana de Futbol (FAF) va anunciar que l’estructura dels equips ENFAF per a la temporada 2024/2025 es veurà reduïda, a falta de la ratificació en una assemblea extraordinària programada per al 18 de juliol. Aquesta decisió, presa després d’una reunió amb els clubs que formen part de l’Assemblea, implica una disminució significativa del nombre d’equips en diverses categories, incloent-hi el futbol sala, on inicialment es plantejava l’eliminació de diversos conjunts, però finalment es va fer una petita marxa enrere.

Luis Cruz, seleccionador femení i entrenador de l’Enfaf Cadet de futbol sala, ha expressat la seva preocupació i el seu malestar per aquesta situació.“És incomprensible que, de la nit al dia, pugui desaparèixer el nostre esport sense cap alternativa viable”, ha declarat el seleccionador a Andorra Esportiu, qui també ha destacat la manca d’explicacions clares per part de la federació.

Aquesta reestructuració ha generat un gran neguit entre els tècnics i jugadors, especialment aquells que veuen truncada la seva trajectòria esportiva.“El divendres va ser molt dur, amb trucades a uns i altres, cadascú donava una versió diferent del que havia passat a l’assemblea. Ningú ens donava explicacions clares”, ha exposat el tècnic.

El dissabte, després de la reacció a les xarxes socials, va rebre una trucada d’un president de futbol 11 assegurant-li que es faria una reunió dilluns per aclarir la situació. “Ens van dir que en cap moment es va discutir sobre el futbol sala en les negociacions dels camps”, ha afegit. Pel que fa al futur, Cruz s’ha mostrat neguitós per la desaparició de l’equip aleví de futbol sala. “És crucial trobar una solució perquè els alevins puguin continuar jugant”, ha insistit.

Tanmateix, ha posat èmfasi en la necessitat de tenir una estructura completa que permeti la continuïtat de les jugadores fins al nivell sènior. “Ara queda aquest neguit de saber què passarà d’aquí dos o tres anys amb les nostres jugadores. Podem tenir aquestes categories o, quan acabin el juvenil, aquestes jugadores hauran de marxar fora i ja no podran tenir algú més aquí.“, ha reflexionat l’entrenador.El tècnic també ha expressat la seva opinió sobre la situació dels equips alevins. “Per a l’aleví masculí que desapareix, igual la solució passa perquè algun club se’n faci càrrec, però només Sant Julià i el FS Encamp tenen llicència per competir fora. I sense l’ajuda econòmica de la federació és complicat”, ha comentat.

“Per mi, pagant les quotes que volen fer pagar ara als equips ENFAF, que ho trobo normal, no veig necessari que desaparegui cap equip de sala” i alhora ha afegit que “i si ha de desaparèixer sí o sí, s’ha d’obligar a tots els clubs a tenir lliga de futbol sala aleví a Andorra”. Finalment, Cruz ha destacat la importància del futbol sala en el desenvolupament esportiu dels joves. “Si mirem altres països com Brasil o Argentina, els primers passos dels jugadors són amb el futbol sala. Aquí sembla que anem al revés”, ha conclòs.

Continua llegint

FC ANDORRA

Adri Vilanova marxa de l’FC Andorra, després de sis temporades

Adri Vilanova i el FC Andorra separen els seus camins després de sis temporades
plegats

Publicat

el

Vilanova en un partit / FCA

El central català va acabar el passat diumenge la seva vinculació contractual amb el club i no continuarà formant part del club tricolor. D’aquesta manera, Vilanova posa punt final a una trajectòria de cinc anys i mig defensant amb brillantor la samarreta tricolor.

El defensa va arribar al club amb l’equip jugant a 1a catalana i en el que era tot just l’inici del projecte actual. Plegats, club i jugador han viscut l’etapa més brillant de l’entitat amb tres ascensos i el salt de categories regionals fins al futbol professional en poc més de tres anys i mig.

Pel que fa als números, durant aquestes sis temporades, Vilanova ha disputat 148 partits repartits en quatre categories diferents; LaLiga 2, 1a RFEF, 2a divisió B i 1a catalana, anotant vuit gols. A més, des de la seva arribada, el ‘5’ s’ha mostrat sempre com un futbolista compromès amb el projecte i la institució esdevenint un jugador cabdal per entendre els èxits del club en aquests últims anys.

Continua llegint
PUBLICITAT

EL + VIST